Rikárdó

2015. április 02. 16:36

Hányszor ejtik önmagukat csapdába a hátrányos helyzetben élők? Hányszor zárják maguk önmagukra azt az ajtót, amelyen átmenve a jobb életbe érkezhetnének?

2015. április 02. 16:36
Bencsik Gábor
Bencsik Gábor

A társadalom alsó tizedébe tartozó, közhasználatú szóval proli család vásárol az élelmiszerboltban. Szemlátomást nem cigányok, aminek nem kellene, hogy jelentősége legyen, de persze van. Foghíjas, harmincas férfi, hízásnak indult feleség, két gyerek – amúgy semmi különös, nem hangosak, nem piszkosak. Az egyik, ötéves forma kislány kissé elkóborol, az anyja rászól:

- Gyere ide, Kimberly.

Később még többször szól hozzá: Kimberly nem piszkáld, Kimberly gyere ide.

Feltehetően fogalma sincs, honnan ered ez a név. Nem hallott Lord Kimberley-ről, az őutána elnevezett dél-afrikai Kimberley nevű helyről, ahol az előző századfordulón az angolok győzelmet arattak a búrok felett – aminek emlékére megszületett az egyébként uniszex keresztnév. Bizonyára egészen más motiválta, amikor nevet adott a lányának.

Minden névadás mágia, a szülő akár tudatában van ennek, akár nem: a névvel a gyereknek helyet készítünk a világban. Kimberly szülei is ezt tették: talán egy szappanopera volt az, amelynek csillogó világába igyekeztek helyezni a kislányukat. És nem tudták, hogy valójában az ellenkezőjét teszik: egy életre besorolják őt azok közé, akiknek a szülei tévésorozatok után adnak nevet a gyerekeiknek – magyarán a prolik közé.

Emlékszünk még a január elsején született Rikárdó esetére. A jobbikos politikus valóban rasszista megjegyzést tett, amelyet el kell utasítani. De nem lehet elhallgatni azt sem, hogy azt a kisfiút legelőször a szülei bélyegezték meg, amikor a Rikárdó nevet adták neki.

Nem a Richárdot, pláne nem az Istvánt, Lászlót, Józsefet, hanem a Rikárdót. Amivel olyan átlátszó, primitív módon akarták kiemelni saját közegéből, hogy egész életére beleégették abba. És talán soha nem fogják megérteni, hogy mit tettek.

Aki arra szánja magát, hogy a hátrányos helyzetűekkel törődjék – ami pozitív szándék –, ebbe gondoljon bele először. Hogy a hátrányos helyzetben lévők hányszor ejtik önmagukat csapdába. Hányszor zárják maguk önmagukra azt az ajtót, amelyen átmenve a jobb életbe érkezhetnének. És milyen nehéz meggyőzni őket a saját hibáikról.

Összesen 138 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Onurisz
2015. április 03. 15:55
Amarilla, Adriána, Arianna, Amanda, Anthony, Amira, Amina, Amarilisz, Angel, Ariella, Aliella, Alitta, Adelina, Achilles, Armandó, Ármándó, Arzén, Antónió, Ajna, Adonisz, Afrodité, Brian, Brájen, Berill, Brenda, Brendon, Bonita, Bonni, Boby, Boáz, Bessy, Blondina, Cintia, Cinnia, Celesztina, Celina, Catarina, Charlotte, Carlos, Dona, Dojána, Dorinka, Döníz, Dioméd, Dzsina, Dzsenna, Dzsesszika, Elanka, Eszmeralda, Ezékiel, Eugén, Eugénia, Erhardt, Énok, Everard, Emánuel, Edda, Emíliám, Euridiké, Florencia, Florentin, Fatime, Fernandó, Giulianó, Giuseppe, Graciella, Innocencia, Izmael, Jeremi, Jonatán, Janet, Júlió, Jordán, Junior, Hillária, Hermann, Konor, Katrin, Ketrin, Kira, Kiara, Kimberli, Krisztofer, Klarissza, Kozett, Kilián, Klementina, Lambert, Leonetta, Lizett, Lionel, Leontina, Loretta, Lucián, Lorenzó, Lolita, Leonárdó, Madléna, Mirella, Mira, Mirabella, Miltiadesz, Mercédesz, Meggi, Médea, Malvina, Meliton, Marlonbrandó, Molli, Nadin, Napóleon, Nauzika, Nico, Nikolasz, Nikolaus, Nikander, Nikonder, Nikodémusz, Noa, Noel, Norman, Odett, Patrik, Peggi, Pere, Polett, Raul, Rajan, Ramóna, Rea, Renátó, Rikardó, Rikárdó, Rubina, Roxána, Roman, Rokkó, Rómeó, Rodrigó, Ronaldinó, Scharlotte, Sebastian, Szantina, Szantínó, Salvatore, Szalvatóre, Szeverin, Szultána, Tarzan, Tánja, Ticia, Tifani, Tinetta, Valter, Vanessza, Vanéssza, Vénusz, Vilibald, Virginia, Vitold, Vincencia, Zoé, Zorica, Zsaklin, Zserard, Zsüliett. Tessék szépen lassan nyugodtan ízlelgetni a fenti keresztneveket. Mind ott van a magyar iskolák osztálykönyveiben, olyan vezetéknevek mögött, mint Balog, Farkas, Kanalas, Kalányos, Kolompár, Lakatos, Oláh, Orsós, Pusoma, Raffael, Rostás, Sárközi, Suki, stb. De vannak előttük olyan vezetéknevek is bőven, amelyek egyáltalán nem jellemzőek a cigányokra! Képzeljék el Magyarország jövendő miniszterét, tudósát, költőjét vagy focistáját, akit úgy hívnak, hogy Farkas Vilibald Eugén, Farkas Napóleon, Balogh Bessy, Balogh Bonni, Kiss Renátó Boby, Galambos Tarzan, Radics Brájen, Kanalas Blondina, Rostás Salvatore, Filótás Francisco, Makula Ármándó, Csonka Meliton, Lakatos Marlonbrandó, Kolompár Ronaldinó, Héjas Teofil, Hercegh Udó Miltiadesz, Konkoly Timoteus, Kőmíves Amíra Molli, Vida Nadin vagy Zámbó Innocencia. Ők mindannyian létező személyek, magyar polgártársaink. És reméljük, okosak, tehetségesek. Valamikor volt egy bizottság, amely elbírálta a névadási kérelmeket. Ma már, ahogy a fenti példák mutatják, még arra sem ügyel senki, hogy az idegen nevek eredeti írásmódban vagy kiejtés szerint, ékezetes vagy ékezet nélküli formában kerülnek az anyakönyvekbe. Azok után, ami történt, már nem is lehet a névadást újra szabályozni. Ide vezet a teljes szabadság. A korlátlan demokráciában a hülyék a legszabadabbak. Ám szerencsére a hülyéknek is lehetnek okos utódaik, s ők a legszerencsétlenebbek.
röviden
2015. április 03. 11:57
Nem reprezentatív felmérésemben négy embert kérdeztem meg, hogy mi az első gondolata egy Kimberly kereszt(utó)nevű gyerekről. Három választ kaptam: -cigány (kétszer) -roma -idióták a szülei. Cirka stimmel.
gubenc
2015. április 03. 10:25
Az idegen hangzású név használata valóban inkább az alsó rétegek és a cigányok körében népszerű. De ez csak egy formája a magamutogatásnak és a feltűnősködésnek. Ha valakinek különleges neve van az valaki - gondolják ők. Kedves Bencsik úr tessék legközelebb egy kicsit elbeszélgetni az érintettekkel. Kissé jobban megismerve őket Ön is megtudhatná, hogy ők is sokkal szívesebben villognának százezer forintos Luis Vutton táskával, vagy száguldoznának önfeledten az új lézerblokkolós A8-asukkal az autópályákon, vagy építenének 700 m2-s házat, vagy csak szimplán felhúznának egy kis 3000 férőhelyes ministadiont a kertjük végébe. De a mai viszonyok között nekik csak a név feltűnősködés jutott. Egyébként tessék csak suttyomban ekézni a cigányokat és belerúgni a legszegényebbekbe, a jobbik szavazóknak biztos bejön. Meg ez olyan igazi keresztény dolog is.
2015. április 03. 10:12
Nem szoktam egyetérteni Bencsikkel, de ezt most eltalálta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!