A köztévé jövője

2015. március 13. 13:31

„Miért kell ennyit költeni a közmédiára, ha a nézettségi versenyben alig szerepel az élmezőnyben?” – merül fel újra és újra a kérdés.

2015. március 13. 13:31
Törteli István
Nézőpontok

„A közszolgálati médiát – jellegéből fakadóan – kettős elvárás feszíti. Egyrészt meg kell felelnie a közösségi szempontnak, vagyis olyan tartalmakat kell biztosítania, amelyek iránt közérdeklődés mutatkozik, de más csatornákon nem kapnak helyet. A legjobb példa erre a sportközvetítések egy része. A nyáron elinduló csatornán helyet kapnak olyan államilag is támogatott sportágak, amelyek más – profitorientált – adókon nem kapnak helyet, mivel ezek közvetítése nem kifizetődő számukra. Nyilvánvalóan kevesebb nézőt vonz a magyar sportlövészet, mint egy nemzetközi focirangadó, így a hirdetők számára sem vonzó a kapcsolódó reklámidő. Ugyanakkor a közösségiség szempontja megköveteli, hogy az állam a saját csatornáin keresztül foglalkozzon minden olyan sportággal és területtel, amely közérdeklődésre tart számot.

A közmédiával szemben támasztott másik elvárás viszont pontosan az anyagiakhoz kapcsolódik. »Miért kell ennyit költeni a közmédiára, ha a nézettségi versenyben alig szerepel az élmezőnyben?« – merül fel újra és újra a kérdés. Jogos elvárás, hogy olyan formában kapjon helyet a különböző tartalom a közmédia adásaiban, hogy minél több ember válassza azt; ugyanakkor a közszolgálati jellegből fakadó tartalomválasztás miatt nem (és nem is lehet) kizárólagos cél az emberek minél nagyobb tömegének elérése.

E kettősség tükrében érdemes elgondolkodni a köztévé átalakításán.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
AntalPeter
2015. március 16. 23:04
Én már nagyon várom az új köztévét. Örülök neki, hogy sokszínűbb és szórakoztatóbb lesz a kínálat, meg kell törni a népbutító kereskedelmi csatornák egyeduralmát!
gudmen
2015. március 16. 13:42
évi 80 milliárd..80 ezermillio...ennek 65-70%-a ellopva..ennyi, ezért kerül ennyibe..
antioxi
2015. március 16. 13:42
Miért kell ennyit költeni a közmédiára..." Azért, mert a zsidó+simlicska tipusú ellenséges médiumok hangját kissé elnyomja.
kukagyerek
2015. március 16. 13:42
Egyik német barátom mondja, hogy náluk is lassan már csak a regionális és a sport, valamint az ismeretterjesztő adókat nézik az emberek, mert a többi (beleértve a ZDF és az ARD-t is), teljesen el vannak gagyisodva és réteg, szutyok-csatornaként működnek. Ami persze nem azt jelenti, hogy ne lenne egy-két színvonalas műsoruk is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!