A vasárnapi zárva tartás még igazibb értelme

2015. március 16. 19:19

A magyar állam ismét megüzente lakóinak, hogy az emberek márpedig ki vannak szolgáltatva az államhatalmat gyakorlók akaratának. Ha a Fidesz és a KDNP le akar nyomni valamit a torkodon, akkor azt lenyomja. Ennyi.

2015. március 16. 19:19
Sarkadi Zsolt
Sarkadi Zsolt
444

„A vasárnapi zárva tartásnak sokkal inkább hatalomtechnikai oka lehet, egész egyszerűen annyi, hogy legyen még egy ügy, amit a kormányoldal dobott be a közbeszédbe, és alakíthatja vele a politikai kommunikációt. Arról nem is beszélve, hogy az intézkedésnek van egy sokkal mélyebb üzenete is. Mivel látszik, hogy a magyar társadalom jelentős része nem támogatja az intézkedést, akik támogatják, azok pedig egyelőre nem érzik úgy, hogy nyilvánosan meg kellene védeniük, és még ennek ellenére sem volt különösebb társadalmi ellenállás a vasárnapi boltbezárásról szóló jogszabállyal szemben, az intézkedéssel a magyar állam ismét megüzente lakóinak, hogy az emberek márpedig ki vannak szolgáltatva az államhatalmat gyakorlók akaratának. Ha a Fidesz és a KDNP le akar nyomni valamit a torkodon, akkor azt lenyomja. Ennyi.

Ezen kívül a Fidesz számára az is fontos, hogy az általa bedobott témák uralják a közbeszédet, akár rosszat, akár jót, de az ő ötleteikről írjon a sajtó. Ők akarják megszabni, miről beszéljenek a magyar belpolitikát követő emberek. Ezért is volt különösen fájdalmas a Fidesznek az amerikai kitiltási ügy, hiszen semmilyen kontrolljuk nem volt a téma felett. Nem tudták mit szivárogtathatnak ki az amerikaiak, mit deríthet ki a sajtó. Nem is volt a kormányoldalon meghatározott kommunikációs irány a botrány első napjaiban, még a kormány olyan, mindent tudó és mindig magabiztos politikusai is megilletődve válaszolgattak a nekik szegezett kérdésekre, mint Lázár János. Ezért lehetett akkor jó ötlet még a nyilvánvalóan vérlázító netadó belengetése is, hiszen még ha tízezrek vonultak is utcára, legalább vissza tudta vele szerezni a Fidesz a kezdeményezést. Az emberek újra arról beszéltek, hogy mit csinál a kormány, nem arról, hogy mit csinálnak a kormánnyal az amerikaiak.

A Fidesz legnagyobb erőssége ugyanis az, hogy minden pillanatban ura az eseményeknek, vagy ha az eseményeknek nem is, de annak igen, hogy az emberek hogyan beszélnek a politikai történésekről. A nagyobbik kormánypárt az utóbbi majd 10 évben tökélyre fejlesztette a diskurzuselméleten alapuló politikai kommunikációt, mára a kormányzati közlemények ültetik be a legtöbb magyar választó agyába még a szavakat is, melyekkel a politikáról beszélünk. Nagyon leegyszerűsítve ez a diskurzuselmélet lényege is: az van, amiről azt gondoljuk, hogy van, gondolkodni pedig a nyelv segítségével tudunk, tehát ha a nyelvet uralod, akkor uralod a gondolatokat, azaz lényegében a gondolatok által konstruált valóságot is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csíksomlyai
2015. március 17. 10:03
Néhány tízezer magyar embert érint csak, az aprófalvak lakóit, ahol csak mozgóbolt járt. Mert most már nem tudnak vásárolni vasárnap. Így szarják le a kisembert.
1000bocs
2015. március 16. 22:57
Micsoda diktatúra van, kedves elvt...bocsánat demokraták! Ezt a posztot is csak álnéven meri jegyzeni írója félve a retorziótól - akkora az elnyomás! Rendes férfiember nem plázázhat vasárnap, na milyen ez már? Akik a fotón levőgrimaszt akarják megfejteni: a demokráciáért és a vasárnapi férfiplázajogért minden bevállaló hősünket a diktatúra elnyomó hatalmaként egy láthatatlan Fideszes bünteti épp. Azért a nagy kerek... szemek. Tűéles és lézerhegyes 444 szinvonal. És még ezek kritizálnak bármit...
Droite
2015. március 16. 22:48
A Bito elmondta mar mi miert van. A vallasos zsidokat akarjak kiszoritani a kereskedelembol. Ennyi semmi tobb. Igaz hogy beallhatna a sajat vackaba vasarnap, de hat az hogy nez mar ki hogy o koszonjon akar egy Gojnak is, nemhogy meg ki is szolgalja. Beteg emberek...
Peter8811
2015. március 16. 21:56
abbamaradtak és abba maradtak az két különböző jelentésű kifejezés mint a CO meg a Co2 osztrák barátunk. Mit oszt a rák ollót?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!