Komoly hiányérzetem van

2015. február 03. 15:21

Merkel ment, díszdoktori címmel a hóna alatt, de mit vitt még és mit hozott? Úgy sejtem Putyint nem választják Budapesten semmilyen egyetemen semmijévé, de vajon ő mit hoz és mit visz?

2015. február 03. 15:21
Varga Iván
Facebook

Komoly hiányérzetem van Merkel - Orbán találkozóval kapcsolatban. Úgy érzem nem tudok, nem tudunk semmit arról miről is folyt a szó Európát és Magyarországot illetően. Szegediként repdeshetek az örömtől, hogy a káncélár elfogadta a mi egyetemünk díszdoktori címét és hogy a jövőben el kíván látogatni városunkba. Elégedettséggel tölthet el (míg másokat szomorúsággal), hogy nem mindenben értenek egyet Orbánnal. De mindezek ellenére furdal a kíváncsiság, hogy vajon miben egyeztek meg és miért? Mik voltak közös európaiságunk minimumai és maximumai a demokráciafelfogáson túl.

A menekültügy épp olyan nyomasztó kérdés, mint az ukrán helyzet: jöttek is a hírek, a Münchenbe tartó vonatról leszállított koszovóiakról, meg a donyecki öldöklésről. Az is biztosnak látszik, hogy Magyarországnak Németország gazdaságilag életbevágóan fontos partnere, és hogy tetszik vagy sem, mindkét országnak szüksége van az a körmeit fenő orosz medve jóindulatára, ahogy az USA stratégiai partnerségére is. Nem tudjuk mit tárgyaltak erről, ahogy még sok minden másról, sajtószabadság, demokrácia ide vagy oda! Csak azt, hogy Németország nem Magyarország és viszont. Az egyik még mindig nagy, a másik kicsi, de szükségük van egymásra, és tetszik vagy sem, mint annyiszor, az elmúlt ezer évben: több dolog köt össze minket mint ami elválaszt. Egyenrangú partnerek lehetünk, ha érdekeink közösek, márpedig nagyjából azok kell legyenek, a világ előtt álló kihívásokban.

Az az érzésem az illiberális demokrácia kérdése szóba sem került a kormányközi megbeszélésen, csupán a sajtótájékoztatón. De várjuk meg, a német kommentárokat, és Orbán pénteki szokásos rádióbeszédét... Úgy sem kötik az orrunkra, miben egyeztek meg.

Ennyit a demokrácia és a szabadon választott kormányok mozgásterének mibenlétéről, energia függőségről, kiszolgáltatottságról és a mindenható fogyasztói társadalom fenntartásának módozatairól, elvekről, és illúziókról és az oly áhított "selyemzsinórról" melyet ugyebár utoljára az Oszmán Birodalomban ismerhettek meg, az akkori hatalomnak lefekvő őseink.

Merkel ment, díszdoktori címmel a hóna alatt, de mit vitt még és mit hozott? Úgy sejtem Putyint nem választják Budapesten semmilyen egyetemen semmijévé, de vajon ő mit hoz és mit visz? Mert hogy ezek a nagy formátumú politikusok nem Orbán Viktor két szép szeméért jönnek mennek Budán és Pesten, az hotziher!

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ormányos csillós
2015. február 04. 08:42
legfontosabb vola gazdiknak (zsidóknak) való seggnyalás
Lolka-Bolka
2015. február 03. 23:26
nekem is bameg . nincs no a kozelembe es nem magyunk bankokba vagy vietnamba . azert az kurva ciki . a mutti ..............hat hozza kene egy ket hekto vegyi-gyumi ... bar meg akkor is kerdeses a dolog . na be a lenyek haver ... verd ki akkor elmulik hianyerzeted .... hidd el tapasztalatbol mondom .
tango47
2015. február 03. 20:16
"Mert hogy ezek a nagy formátumú politikusok nem Orbán Viktor két szép szeméért jönnek mennek Budán és Pesten, az hotziher!" TUTI, HOGY TITOKBAN GYURCSIVAL AKARNAK TÁRGYALNI.
Berecskereki
2015. február 03. 17:32
Azért huncut egy nőszemély Merkel. Szándékosan leejtette a tollat, hogy földig hajoljon előtte Orbán. :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!