Ebből él a borvidék nagy része

2015. február 14. 07:56

Ha valamiből sok van, akkor azt kevesebbért lehet csak eladni. Ezek a 6-800 forintos bikavérek ár-érték arányban jók. Interjú.

2015. február 14. 07:56
Gál Lajos
Borászportál

- Mit gondol a szupermarketekben kapható 600 forintos bikavérekről? Lehet ellene küzdeni, hogy ezek ne jelentsenek veszélyt a minőségi tételekre?

- A piac más dolog, mint a szabályozás. Ott a kereslet-kínálat törvénye uralkodik az ár-érték arány mellett. Ha valamiből sok van, akkor azt kevesebbért lehet csak eladni. Ezek a 6-800 forintos bikavérek ár-érték arányban jók. Nem csoda, hogy 8-9 millió palackot tudnak eladni belőle évente. Van egy vevői igény rá, amit kiszolgálnak a termelők.

Ebből él a borvidék nagy része, a legnagyobb bevétel a bikavérből van. tavaly 102 000 hektoliter bor készült egri néven, amiből 62 000 hektoliter volt bikavér. Folyamatos a küzdelem. Soha nem lehetünk elégedettek, a minőséget javítani kellene. De már most is sokkal jobb a helyzet, mint a szabályozás előtt volt. Ahhoz képest óriási minőségi fejlődésen ment keresztül a bikavér, de nem elegendő. Például régen melegített eljárással is készítettek bort, aminek »remek« főtt íze volt.

- Milyen borokkal készült a február 20-ai Bikavér Párbajra?

- Két bort vihetünk magunkkal, az egyik a 2011-es Egri Bikavér Superior lesz, a másik a 2009-es Pajados dűlős bikavér. Sok termelő készül dűlőszelektált tételekkel, annak érdekében, hogy megmutassuk a borvidékünk egyediségét és lehetőségeit.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!