Geisenheim egy estje Pesten – Milyen a német boroktatás?

2015. január 27. 12:21

Jöttek a Dúzsi- és a Tiffán-borok, ezen az estén nem volt viadal. Egy barátságos edzőmeccs volt, miközben mindkét ifjú megosztotta velünk németországi élményeit.

2015. január 27. 12:21
Nyulasi Gábriel
Ihatóbb Magyarországért

„Az első bor a rövid bevezetés után az iskola bora volt, egy hamisítatlan Rajnai Rizling 2013-as Von Lade. Szikár bor, kis bubi, szép test, ásványok, citrusok, terroir, intenzív élmény. Ezek után jöttek a Dúzsi és a Tiffán borok, ezen az estén nem volt viadal, nem volt mérkőzés Szekszárd és Villány között. Egy barátságos edzőmeccs volt miközben mindkét ifjú megosztotta velünk németországi élményeit.

Az est győztese mindenképp a csodás 2009-es Dúzsi Syrah válogatás volt. Lehengerlően buja és komplex, tűzijátékként nyíló struktúra. Szilvás, borsos, áfonyás, szép hordó, micsoda test, hosszú, élénk sav, még van ideje… Tiffánéknál, most nem volt ilyen nagyágyú az ő legjobb boruk a 2011-es Grande selection Cabernet Franc volt, nagyon érett alapanyag, fekete cseresznyés, picit főttes jegyekkel, még érnie kell a bornak, még simulhat a szerkezet.

Ifj. Tiffán Zsoltot kérdeztük először a magyar és a német borágazati oktatás közötti különbségekről. Véleménye szerint, ami a geisenheimi oktatás erőssége az a gyakorlati rész, emiatt mindenképpen érdemes kinézni erre a képzésre. Az ott szerzett tudás piacképes egész Európában. A németeknél nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a tanulók rögtön kint legyenek terepen, a szőlőben, a pincében. (Van egy fizetett előgyakorlat a képzés előtt Németországban, ez a Pre-Study program amiről később szólunk cikkünk végén.) A magyar képzésnek pont az elmélet az erőssége, hiszen világhírű szőlész-borász szakembereink és hagyományaink vannak ezen a téren.

Ha valaki németországi képzésben gondolkodik természetesen nem olcsó az élet odakint, de pályázatok, ösztöndíjak segítségével lehet csökkenteni a költségeket. Amiben a németek nagyon profik, ezt mutatja a gyakorlat, ez az oktatásszervezés. Ebben Magyarország le van kissé maradva, nem beszélve, hogy odakint jóval nagyobb büdzséből gazdálkodhat egy oktatási intézmény. Mindent összevetve a magyar képzés is eléri a célját, mivel a most kikerülő évfolyamok mind-mind el tudnak helyezkedni jó nevű pincészetekhez.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!