Külföldről nézve nagyon durva a magyar politika

2015. január 21. 10:46

Amióta csak a magyar politika környékén kóborlok, folyamatosan azzal vagyok megvádolva, hogy Orbán Viktort akarom megbuktatni, és én akarok lenni a miniszterelnök. Interjú.

2015. január 21. 10:46
Navracsics Tibor
Navracsics Tibor
444

„Van még egy elmélet, ami azért elő-előkerül fideszes háttérbeszélgetéseken: hogy az ön brüsszeli karrierje azt is jelenti, hogy a miniszterelnök azt gondolta, hogy jobb, ha önt távol tartják Budapesttől…

Nekem nagyon hízelgő ez a feltételezés, de…

De ismeri ezt az elméletet.

Amióta csak a magyar politika környékén kóborlok, folyamatosan azzal vagyok megvádolva, hogy Orbán Viktort akarom megbuktatni, és én akarok lenni a miniszterelnök. De értékelhető kísérletet eddig erre nem tettem, és azt sem hiszem, hogy ha már eddig nem tettem, akkor most tennék. Persze mindig vannak olyanok, akik azt mondják, hogy engem ezért tart túl közel Orbán Viktor, ezért tart túl távol, ezért küld el, ezért van ez meg az.

De az igaz, hogy az előző ciklus első felében volt egy bő év, amikor önök nem hivatalos ügyben egyáltalán nem beszéltek egymással?

Nem igaz. 2010 és 14 között minden hétfőn fél 7-kor volt a miniszteri hétindító értekezletem, és utána Orbán Viktorral volt négyszemközti hétindító megbeszélésem. Végig megvolt egy nagyon jó és közeli munkakapcsolat, és most is egy nagyon jó és közeli munkakapcsolat van közöttünk.

Az sem keltett önök között feszültséget, hogy állítólag voltak önnek olyan ambíciói, hogy jelölteti magát Fidesz-alelnöknek, majd a kormányfő erről elég határozottan lebeszélte. A történet szerint Kötcsén, az ön jelenlétében mondta azt, hogy nem szerencsés, ha egy kormánytag pártkarrierben is gondolkodik.

Tegyük rendbe akkor a dolgokat, mert ez a beszélgetés valójában négyszemközt zajlott. A tisztújításhoz közeledve valóban szóba került az alelnöki jelölés. Többen megkerestek, hogy szeretnének alelnöknek jelölni. Úgy gondoltam a lojalitás szabályainak megfelelően, hogy megkérdezem erről a miniszterelnök-pártelnököt. Ő azt mondta, hogy szerinte nem szerencsés, ha miniszter elnökségi tag is. Akkor még Semjén Zsolt volt egyedül miniszterként elnökségi tag, én ezt mondtam is, de a miniszterelnök azzal válaszolt, hogy »igen, de ő hivatalból, hiszen a KDNP elnöke«. Azóta volt több miniszter elnökségi tag is. (Jelenleg Lázár János – szerk.) Én akkor tudomásul vettem, hogy ez a döntés, és így nem is indultam az Fidesz alelnöki pozíciójáért. Megmondtam azoknak, akik felkértek, hogy ez a szabály.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2015. január 21. 20:59
A Fidesz maga demokrácia, maga a többpártrendszer. A kezdeti liberális pártból lett egy polgári, konzervatív-néppárt keresztény mázzal kikenve, hogy aztán kommunistaként érjen a zenitjére, miközben korábbi vonásait is megőrizte. Igaz, ezek a vonások meglehetősen Fidesz-specifikusak lettek mára: liberális – korlátlan hatalomgyakorlás polgári – már-már kispolgári konzervatív – a hatalmának konzerválása néppárti – egyenlők közt vannak egyenlőbbek keresztény – ragaszkodás a túlhaladotthoz kommunista – erős központosítás, káderrerndszer, önkényes és visszamenőleges törvénykezés No persze, tegyük hozzá, más szempontból, a többi párt sem különb. De van rájuk igény a hígmagyar ballibek és a sötét-, mélymagyar jobbosok által.
pkarcsi
2015. január 21. 16:50
A riport remek.De miért a komcsizsidó 444-ben?
balbako_
2015. január 21. 15:37
Szájer József beszélt arról a P8 ban, hogy minden EP biztost naponta bombáznak feljelentő levelekkel a posztkommunista pártok. Gyurcsány 8 oldalassal is kirukkolt már. Mármost ez tényleg hungarikum.
kulalak
2015. január 21. 14:34
El kell olvasni az eredetit. "Egyszerűen a magyar közélet, beleértve politikusokat és újságírókat is, olyan nyelven fogalmaz és beszél a másikról, ami nem pusztán vita, hanem annál egy sokkal lesújtóbb és sokkal hevesebb emberi érzelmeket kiváltó dolog. Éppen ezért vagyok nagyon nehéz helyzetben, amikor egy magyar politikai szöveg akár angol, akár francia nyelven megjelenik… Magyarul elolvassuk, megvonjuk a vállunkat és lapozunk. Ám ha ezt idegen nyelven olvassuk, és magunkra ismerünk, az egy egészen rossz képet ad a magyar belpolitikáról." Ez így van. Nem tudom megmagyarázni külföldi barátaimnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!