Nincs áfa, nincs sírás

2015. január 11. 09:48

Szinte az egész EU felett köröznek az áfakeselyűk, elvégre az áfa kettős játéka minden más terepnél jobb lehetőséget kínál számukra.

2015. január 11. 09:48
NAIV
Naiv blog

„A végső fogyasztók által megvásárolt termékek és igénybe vett szolgáltatások ellenértékét terhelő áfa okosban való megoldásának visszaszorítására szerintem csak két mód van. Az átverhetetlen rendszer felépítése (ennyi ellenőrzést lehetetlen végrehajtani), vagy az áfa olyan szintre való csökkentése, amelyen már nem éri meg a kockázatot a csalás. Míg a 27 százalék igen jelentős rész egy kiskereskedő vagy egy mesterember hasznához képest, addig a kísértés is óriási. És arra néznek furcsán, aki nem enged az ördögi sugallatnak. Kevesen is vannak. Ötszázalékos kulcsnál ellenben aligha érné meg a kockázat. (...)

Éltem olyan országban, ahol csak a végső fogyasztónak kellett megfizetnie az áfát, a kiskereskedő pedig elszámolt ezzel. A nagykereskedelmet nem terhelte áfa, így nem volt mit elszámolni, kreatívan visszaigényelni, vagy mást kitalálni. Nem lehet ráutazni egy óriási áfatömegre, Magyarországon több 1000 milliárd forintra, az EU-ban pedig léptékekkel nagyobb összegre. Az már csak bónusz lenne, hogy áfa híján a nagykereskedő és a kiskereskedő kevesebbet tudna trükközni. Nem létező árut immáron egyikük sem tudna »eladni«. A nagykereskedő érdekévé válna, hogy átadja az áfával nem terhelt terméket, a kiskereskedőnek pedig így be kellene vennie a saját raktárkészletébe. Innen már az online pénztárgépek szerepe is jelentősen felerősödne. Persze biztosan megszaporodnának a kis- és nagykerrel egyaránt foglalkozó sarki fűszeresek, de azért az idők végezetéig raktáron lévő 6 tonna bors viszonylag nehezen védhető, ám annál könnyebben ellenőrizhető. Vagy a 12 vagonnyi, literes flakonokba csomagolt étolaj. Netán cukor. Avagy a több ezer mosógép.

Nincs áfa, nincs sírás.

Óriási energiát és összegeket emészt fel az EKÁER, lánykori nevén Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer, amely nélkül a jelen áfavilágban azt lehet tenni, amit csak egy-egy érdekcsoport nem szégyell. Az államnak szüksége van erre az ellenőrzésre, mert különben simán megcsapolják a kincstárat – ahogyan eddig sokan meg is tették.

Félreértés ne essék, nem csak Magyarországon küzdenek ezzel a gonddal. Mindenhol él ez a probléma, ahol a nagykereskedelmet áfa terheli. Szinte az egész EU felett köröznek az áfakeselyűk, elvégre az áfa kettős játéka minden más terepnél jobb lehetőséget kínál számukra. Az országokon belüli kereskedelem áfás, az országok közötti meg nem. Már csak a harmadik pontot kell kialakítani, hogy megszülessen az elképesztő hasznot hajtó Bermuda-háromszög, amelyben egyszerűen eltűnik az áfa.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2015. január 12. 00:21
És miből szedné be azt a 3,6 ezer milliárd forintot ami áfából mégis befolyik?
balbako_
2015. január 11. 11:00
Megint egy okostojás. Persze akkor más adót kéne emelni és akkor lehetne bégetni az agyonadóztatásról. Ellenforradalmár levelezőtársunk már számszerűen kimutatta mit is érne az ötlet, erre most nem térek ki. Arra viszont igen, hogy ez a legdemokratikusabb adónem, mert aki többet fogyaszt, netán luxuscikkeket is az többet fizet. Egyébként a fordított ÁFA ötletünkre az EU belengetett. Ja, akkor kisebb lenne az áfacsalási lehetőség ami az ő bizniszük.
yanoo
2015. január 11. 10:53
" Félreértés ne essék, nem csak Magyarországon küzdenek ezzel a gonddal. " Így van, az ÁFa csalás nem hungarikum.Talán ha egységesítenék az ÁFÁ-t , csökkenne a csalás mértéke, bár szerintem sosem fog eltünni.
ellenforradalmár
2015. január 11. 10:34
1., Szerintem az ezer milliárdos áfacsalás túl nagy összeg a valósághoz képest 2., Az áfacsalás az EU-hoz csatlakozással (a határellenőrzés megszüntetésével) jött létre, pörgött fel ilyen magas szintre. 3., a 16 ezer milliárdos költségvetési bevételből 3 ezer milliárd az áfa. Ez a teljes költségvetés kb. 1/5-e. (akkora, mint a teljes nyugdíjjárulék bevétel, másfélszer akkora, mint a teljes egészségbiztosítási bevétel, kétszerese, mint a teljes SZJA) Szóval le lehet csökkenteni 0-ra is az ÁFÁ-t, de akkor a 3 ezer milliárdot valahonnan pótolni kell!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!