Feri is ki fogja venni a részét a babázásból

2015. január 21. 09:59

Mi az olyan családban hiszünk, amelyikben a férfi és a nő együtt neveli a gyerekeket. Interjú.

2015. január 21. 09:59
Dobrev Klára
Dobrev Klára
Origo

Az nyilatkozta, hogy csak 2-3 hónapig nem dolgozik majd, és lesz olyan időszak, amikor a férje lesz otthon a babával. Én abból indulok ki, ha valaki 40 év felett vállalkozik egy újabb gyermekre, akkor minden percét ki akarja élvezni, vagyis nem siet vissza a munkába. Elképzelhető, hogy ha majd a kezében tartja a babát, másképp fogja gondolni?  

Abban egészen biztos vagyok, hogy ki fogom élvezni a babázást. De nem csak én fogom élvezni Marcit (már eldőlt, hogy ez lesz a neve), szóval Marci egy olyan családba születik, ahol négy testvéréből három velünk él, már felnőttek, és teljesen be vannak zsongva a kistestvér miatt. Ők is szívesen vigyáznak majd rá. Ráadásul az édesanyám is velünk egy házban, bár külön lakásban él. De mi az olyan családban hiszünk, amelyikben a férfi és a nő együtt neveli a gyerekeket.

Azt azért nehezen tudom elképzelni, hogy Gyurcsány Ferenc hónapokig otthon dödökézik a babával. Nem egy otthonülő típus. Arról nem is beszélve, hogy szoptatni még ő sem tud.

Valóban, szoptatni azt nem tud. De a babázást is rugalmasan fogjuk kezelni. Előre tudom, hogy szeptembertől mikor kell majd 2-3 napra külföldre utaznom, és Ferinek úgy kell majd alakítania a programját, hogy vagy otthon marad, vagy ha lehet, viszi magával a babát.

Ez persze nagyon jó. De sokan nem engedhetik meg maguknak, mert nem rugalmas a munkaidejük, a kismama gyakran elveszíti a munkáját, a férfinak pedig ugye pénzt kell keresnie.

Nekem többszörösen is könnyebb a helyzetem, mert például a munkám visszavár. Látom ugyanakkor, hogy a legtöbb munkaadó a kisgyerekes anyát megbízhatatlan munkaerőnek tartja, mert a magyar családi munkamegosztás szerint a gyerekkel kapcsolatos szervezési feladatok, programok főleg a nőre hárulnak, és ha megbetegszik, biztos az anyának kell otthon maradnia, az apa ugyanis jobban keres.

A férfiak ugyanazért a munkáért több pénzt kapnak, tehát nehogy az ő munkáját veszélyeztessük. És így a kígyó a saját farkába harap, mert a kisgyerekes anya, ha egyáltalán kap munkát, kevesebb bérért veszik fel, mert megbízhatatlannak tartják, és ez az egész így megy tovább. Voltam egy kerekasztal-beszélgetésen, ahol egy kórházigazgató azt mesélte, szerette volna a kisgyerekes szülők számára rugalmasabbá tenni a munkaidőt, de a kollégák kikeltek ellene.

Azt mondták, nehogy már kivételezzünk valakivel, mert kisgyereke van. Ez rossz attitűd. A hétköznapokban, boltban, bankfiókban, munkahelyen nem annyira gyerekbarát a magyar társadalom, mint azt szeretjük magunkról gondolni. De még Feri szimpatizánsai is másképp gondolják, mint mi. Egy fórumon, amikor felvetette, hogy a gyes, gyed időszakában a férfiak is maradjanak otthon egy hónapig, a nők maguk mondták; dehogy bízom én a férjemre a gyereket, azt se tudja, melyik a gyerek eleje és a vége. Pedig ahogy én látom, abból még sosem volt nagy dráma, ha egy férfi pelenkázott.

Komolyan gondolja, hogy Gyurcsány Ferenc gyesre megy majd?

Nem fogjuk igénybe venni az állami támogatásokat, de ettől függetlenül Feri ki fogja venni a részét a babázásból. Biztos vagyok abban, hogy szívesen teszi majd, hiszen együtt döntöttünk arról, hogy szülessen még egy gyermekünk.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brigadéros
2015. január 21. 16:59
őszintén kívánom Ferinek, hogy ne legyen szüksége újabb őszgdi beszédre, ahol otthon az ágydeszkán klottgatyában ülve mormogja maga elé bánatosan csillogó szemüvegében, hogy: "Ki kell mondanunk őszintén, ezt elkúrtuk!...Nem kicsit...nagyon... Szóval, jó egészséget a kicsiknek!
Brigadéros
2015. január 21. 16:51
Feri is ki fogja venni a részét a bombázásbó-nak olvastam a címet...lehet, hogy új szemüveg kellene?!
peninsulavaldes
2015. január 21. 16:40
legyen benne örömük sok
qccqccqcc
2015. január 21. 15:27
Még akkor sem éritek utol Orbánékat, mucika... Ott öt gyerek van ugyanis. Beeeeeeeeeeeeeeeeeeeee...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!