Vérlázító: csak a magyar pezsgővásárlókat verik át

2014. december 28. 15:30

Az átverés első lépése, hogy a habzóbort nem sima, hanem pezsgőspalackba töltik, pezsgőt idéző címkével látják el, tehát messziről teljes a megtévesztés.

2014. december 28. 15:30
MNO
Magyar Nemzet

„A buborékokban gazdag boroknak van ugyanis egy másik, sokkal egyszerűbb, egyáltalán nem nemes fajtája, ez a habzó bor, vagy gyöngyöző bor. És ez nem pezsgő (a pezsgő ugyanis másoderjedéssel készül, ami történhet a palackban, vagy tartályban is).

Ez egyszerűen bor, feldúsítva némi szén-dioxiddal. (Érdemes megjegyezni, hogy az igazán értékes habzó borok úgy készülnek, hogy az erjedés folyamán létrejövő szén-dioxid-buborékok egy részét az ügyes borászok megőrzik a borban, de ez elég macerás feladat.)

Az átverés első lépése, hogy ezt a bort nem sima, hanem pezsgőspalackba töltik, pezsgőt idéző címkével látják el, tehát messziről teljes a megtévesztés, mert a polcon úgy mutatja magát, mintha pezsgő lenne. De nem az. Ha megnézzük a címkét, akkor – szerencsésebb esetben – megtaláljuk rajta a habzó bor német vagy olasz megfelelőjét (shaumwein, illetve vino frizzante, vagy prosecco, vagy spumante), de vannak gyártók, akik egy nagyívű gondolattal ezt le is hagyják.

A titok nyitja, mint megannyi más esetben, az apró betűs részben rejlik. Az úgynevezett hátcímkén a gyártónak pontosan fel kellene tüntetnie a termék nevét, kategóriáját. Nos, az olcsóbb külföldi pezsgőkön mostanában általános jelenséget lehetett megfigyelni: ott le is írják, hogy a palackban pezsgő van. De csak a magyar részben. A pofátlanság odáig terjed, hogy a magyar pezsgő elnevezés mellett lengyelül, csehül, szlovákul, románul, vagy horvátul pontosan leírják, hogy ez a termék habzó bor.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
motoros
2015. január 21. 09:49
Szent István pezsgő.
USsange
2014. december 31. 09:53
Amíg veréb van lószar is lesz. :)
popzene
2014. december 31. 09:52
MNO = Szomszédok
Die Jude-n sind die Urnazi-s.
2014. december 31. 09:52
Na és KI PALACKOZZA MEGTÉVESZTŐRE a lóhúgy lőréjéből csinált habzóbort? Sznoborász maffiasöpredék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!