Hét tévhit a szabad vasárnapról

2014. november 18. 16:31

A szabad vasárnap pozitív társadalmi hatása közép-, hosszútávon a gazdasági teljesítményben is megmutatkozik majd.

2014. november 18. 16:31
Pálfalvi Milán
Pálfalvi Milán
KerDem blog

„1. Nem lehet majd vasárnap vásárolni.

Nem igaz. Lesznek olyan üzletek, ahol lehet majd vásárolni vasárnap is.

2. Elbocsátások lesznek, mert kevesebb munkaerőre lesz szükség.

Nem igaz. A vasárnapi forgalom nem olyan jelentős, hogy ennek kiesése miatt szükség lenne elbocsátásokra, a vasárnapi forgalom szétoszlik majd a többi napon. Megfelelő munkaszervezéssel megoldható, hogy a szabad vasárnap miatt ne legyenek elbocsátások.

3. Kevesebbet fog keresni, aki eddig a hét minden napján dolgozott, de mostantól vasárnap ezt nem teheti.

A szabad vasárnap nem tiltja, hogy aki akar, vasárnap is pénzt keressen.

4. De hát valaki csak rosszul jár, hiszen minden változtatásnak vannak nyertesei és vesztesei is.

A kérdést úgy méltányos feltenni: ki az, aki eddig rosszul járt? A válasz, hogy a kereskedelemben dolgozók, akik nem rendelkezhettek szabadon a vasárnapjukkal. A szabad vasárnap ezt megoldja.

5. A gazdaságra negatívan hat a szabad vasárnap.

Ha nagyon leegyszerűsítjük a dolgot, rövid ideig akár még ez is kimutatható lenne, de ez ennél összetettebb. A gazdaság- és a társadalompolitika egymásra ható tudományágak. Ha rövidtávon esetleg visszaesés is lenne a fogyasztásban, a szabad vasárnap pozitív társadalmi hatása közép-, hosszútávon a gazdasági teljesítményben is megmutatkozik majd. A fogyasztás visszaesése pedig egyébként sem valószínű.

6. A kis üzletek dolgozóinak semmivel sem más a helyzete, akkor ők nem is számítanak?

Nem igaz. A szabad vasárnap azoknak a kisboltoknak a nyitva tartását engedélyezi, amelyek családi tulajdonban vannak, és a tulajdonosok üzemeltetik, ők pedig maguk döntenek saját foglalkoztatásukról.

7. Azért találták ki ezt, hogy az emberek inkább templomba menjenek, mint a plázába.

Nem igaz. A szabad vasárnap azért fontos, hogy minden munkavállalónak legyen egy fix nap a héten, amikor szabadon dönt, mit kezd az idejével. Ez a kereskedelemben dolgozók számára a szabad vasárnap.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
peninsulavaldes
2014. november 19. 14:29
így van, tessék menni vitorlázni, horgászni
thymian
2014. november 19. 10:33
Javaslom, hogy éjjel-nappal legyen nyitva minden üzlet. Sőt a hivatalokban is dolgozzanak vasárnap, mert a szegény dolgozók nem tudják elintézni az ügyeiket a csak munkaidőben fogadó hivatalokban, de kiterjeszthetik az éjszakára is, ha valakinek éjszaka jut eszébe, hogy lejárt a személyije, nehogy akadályokba ütközzön. Mennyi munkahelyet lehetne így nyerni, hány családnak lehetne így megélhetést biztosítani. Ezt a kivételezést a kereskedelmi dolgozókkal szemben meg kell szüntetni, hiszen más területeken dolgozóknak is szükségük van a többletbevételre. Dolgozzon az egész ország 0-tól 24 óráig! :D
cuma
2014. november 19. 10:15
Így lehet felkorbácsolni az indulatokat,még nehány baromság,pl. kötelező templomba járás,évi egy sertés felnevelése,és kolbászba töltése ,stadionok látogatása,belülről. Én eddig a fideszre szavaztam...........
totyalaci
2014. november 19. 09:37
Metrózni,vonatozni szolgáltatást nyújtók által lehet. Vasárnap vásárolni szolgáltatást nyújtók által lehet. Az egyiket megtiltom,mert az én érdekeim úgy kívánják. Én mint örök jobboldali mondom:no ezért fognak egyre többször kimenni az utcára az emberek, unják,hogy etetik őket.Mert ez az elképzelés igazságtalan. Multikkal kötünk állami szintű együttműködési megállapodásokat. Multikat teszünk lehetetlenné ilyen és ehhez hasonló intézkedésekkel.. Hogy van ez?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!