Slam poetry a téren

2014. november 19. 07:00

A fanyalgók nem vették volna észre a köznapi magánnyelv leromlását, ami csak a politikai, közösségi köznyelv leromlásának lábnyomait követte? A pökhendi hatalom mentalitását?

2014. november 19. 07:00
Friss Róbert
Népszava

„»B...ák meg, ideje lenne félni!« - mondta a terjedő slam poetry műfajának hangnemében az egyik szónokhölgy a hétfő esti parlament előtti tüntetésen, hogy aztán közfelháborodásának hangot adva egy ifjú egyenesen a »p...ba« küldje el a kormányt. Bizony nem szép, ha egy tömeggyűlésen ordenáré a hangnem, s artikulálatlan az ordítás: »nem akarunk emigrálni!« De hát, egyelőre formátlan a tagadás, még nem valaminek az igenlése. Mintha nem volna itt végig gondolva minden. A megmozdulások rendre »vége« nélkül fejeződnek be, katarzis helyett legfeljebb ablakbetöréssel, redőnyzúzással, rendőrböködéssel, ami aztán másnapra el is viszi a figyelmet a lényegről. Fanyalog is némely értelmiségi szalonlakó kommentátor a hangnemen és a mondanivalón is. Csak a slam-et látják, a poetry-t nem. A bírálat kíméletlenségét igen, a verset, a kiforratlan mondanivalót nem.

Ami a stílust illeti, a nyelv általános romlása, persze a közösség erkölcsi romlását jelzi. Vagy éppen paradigmaváltást, ahogyan fennköltebb körökben nevezni illik azt, amint egy új generáció kezdi másként látni az őt körbe ölelő világot, s kezd másként beszélni róla. Ami nem mindig »szép«. De: ki mondta, hogy egy elégedetlen nagygyűlés, vagy icike-picike felkelés, forradalom szép volna? Szép volt vajon, hogy a forradalmár paradigmaváltó Petőfi belesikította az éterbe, hogy »akasszátok fel a királyokat!«? Honnan tudjuk, hogy akár legbelső elvbarátai között sem akadt egy sem, aki másnap azt suttogta a fülébe: Sándorom, ezt azért talán mégsem kellett volna. Másrészt: a fanyalgók nem vették volna észre a köznapi magánnyelv leromlását, ami csak a politikai, közösségi köznyelv leromlásának lábnyomait követte? A pökhendi hatalom mentalitását? És: mennyivel ordenárébb egy elüvöltött »b...szák meg«, mint amennyire ordenáré a kormányfő stílusa a dakota közmondásoktól a blőd műanyagfolklórt idéző »népi« hasonlatokig? Vagy a politikai ellenzék sematikus semmitmondása, amely négy év alatt nem tudta közérthető, szép magyarra lefordítani a most a hölgy szájából zengő »b..szátok meg«-et?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Oldgóbé
2014. november 19. 11:08
A Népszava még él???
Cavinton
2014. november 19. 10:55
Slájm pojézis. Nem poéták, hanem pojácák műfaja.
atila68
2014. november 19. 10:18
Bizony Róbert, "így írtok ti".
balbako_
2014. november 19. 10:12
Robikám! Ez a ti értelmiségetek. Fodor-Magyar-Hiller neveltjei (neveletlenjei inkább). A kabát kalap szakban 300 szóval is lehet diplomázni és idomulni Havas tanár úrhoz. Két lábon járó igazságtétele Hoffmann Rózsa szigorának.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!