Le az informatikával!

2014. november 02. 16:47

Orbán sok mindennel vádolható, de következetlenséggel semmmiképp. Az Internet elzárása a legszegényebbektől egy nagyon is konzekvens rendszerbe illik.

2014. november 02. 16:47
Bojár Gábor
hvg.hu

„Alaposan tévednek az internetadó ellen tüntetők, amikor Orbán Viktort az Internet jelentőségének meg nem értésével, lenézésével vádolják. Ő nagyon is pontosan érti az informatika korának lényegét. (...) A hagyományos média túlnyomó hányadának birtoklása nyilván döntő szerepet játszott a relatív többség megtartásában, de ez az előny könnyen erodálódhat, ha tovább gyorsul az internethasználat terjedése, és egyre szélesebb tömegek tájékozódhatnak a királyi TV helyett szabadon választott forrásból. Az egyre olcsóbbá váló korlátlan internethasználat ugyanis a most bevezetendő 700 forintos többletköltség nélkül a legszegényebbek számára is elérhető közelségbe hozhatta volna a világhálót. És ez nagyon veszélyes, hiszen ők (akik az első számú helyettes szavaival »annyit is érnek«) az orbáni szociálpolitika, az egykulcsos jövedelemadó vesztesei. És ha a Fidesz  már most is csak relatív többségű  támogatottsága tovább erodálódik, akkor már a demokratikus ellenzék további töketlenkedése és megosztása, egyes részeinek megvásárlása és a választási szabályok további buherálása sem lesz elég a hatalom megtartásához. Ezt a veszélyt Orbán Viktor még időben felismerte, és lépett.

De most lépett először? Hamarább is észrevehettük volna, hogy Orbán nagyon is felismerte az informatikában rejlő veszélyt. Volt már olyan lépése, amely a 700 forintos többletköltségnél sokkal nagyobb csapást mért a digitalis írástudás további terjedésére: a nemzeti alaptanterv, amelyben az informatika órák száma a teljes képzési időszakra vetítve a korábbiakhoz képest kevesebb mint felére csökkent, szemben a radikálisan megnövelt kötelező testnevelési óraszámmal, amelyből így átlagban összesen közel tízszer annyi (!) lett mint informatikából. Miért nem tiltakoztunk, és miért nem vonultunk az utcára akkor, amikor ennek felháborító alaptantervnek az ötlete megszületett? Akkor nem vettük észre miről van szó? Nem vettük észre, hogy ez is kik és mi ellen irányul? Ez is a szegényebbeket sújtotta, hiszen az orbáni szociálpolitikai kedvezményezettjei magánórákon pótolhatják a közoktatás hiányát, a tömegekből viszont jobb, ha digitálisan (és talán még hagyományos értelemben is) írástudatlan, de fizikailag erős és engedelmes munkaerőt nevelünk.

Orbán sok mindennel vádolható, de következetlenséggel semmmiképp. Az Internet elzárása a legszegényebbektől egy nagyon is konzekvens rendszerbe illik, amely nem egyszerűen csak illiberális, de valójában egy feudalisztikus államrend kiépítését tűzte ki célul.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 266 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
justiceforhungary
2014. november 03. 13:32
Le az oláh bojárokkal !
ÁrPi
2014. november 03. 11:53
""Az Internet elzárása a legszegényebbektől egy nagyon is konzekvens rendszerbe illik."" Azt én megértem és ezúttal nem kárhoztatom hogy a mandi EZT a BojárGábor-HVG-közlést már 2-3 nappal ezelőtt kiszemélézhezze volna DE öö..Valójában már HÉTFŐN (a kis tünti után de még a nagy tünti elött) úgy igyekezte elmagyarázni és megnevezni a telekomm.cégek és ISP-ek (internetszolgáltatók) által megfizetendö adót RogánAntal (persze, simán és rebbenéstelenül) hogy az "Internetfejlesztési hozzájárulás" leend amelyet .... az internet penetráció (az elterjedtség) növelésére illetve szélessávúvá fejlestésére akarnának fordítani. http://goo.gl/zdS73u
catalina9
2014. november 03. 11:26
Le az informatikával! és fel André Goodfrienddel!!
Valodi
2014. november 03. 10:05
"valójában egy feudalisztikus államrend kiépítését tűzte ki célul." - ebben a kijelentésben bizony van komoly ráció! Meg is fogjuk kapni, mert megérdemeljük - kevés földesúr, meg sok-sok cseléd! Pedig voltak, akik időben szóltak, hogy a király meztelen: Dr. Ángyán József MAGOSZ országgyűlési képviselő 2013-ból: "...az Alaptörvény harmadik módosítását változatlan formában elfogadhatatlannak tartom. Az a nagytőke által uralt dél-amerikanizálódó vidékhez és agráriumhoz vezet, ahol néhány nagytőkés érdekcsoport maga alá gyűri, 'integrálja' az adott régió egész mezőgazdaságát, így annak teljes haszna az integrátorokhoz, és nem a gazdálkodó családokhoz kerül..." A Fidesz Alaptörvény 2013-ból: P)cikk (2): "... az integrált mezőgazdasági termelésszervezésre és a családi gazdaságokra ... vonatkozó szabályokat sarkalatos törvény határozza meg." Ács Sándorné, Kishantosi Vidékfejlesztési Központ, 2014: "Ha a világban valóban fellép az az élelmiszerhiány, amit egy sor kutatás évek óta előre jelez, akkor csak az lesz biztonságban, aki az élelmiszerét a lehető legközelebbről, a falu körüli földekről saját magának biztosítani tudja. Ezért azoknak, akik Kishantos ellen dolgoznak, akik Ángyán intézetét megszüntetik, akik a zöld civileket üldözik, azoknak más céljaik vannak az országgal, valójában nem a 10 millió magyarnak szánják ennek az országnak az erőforrásait. Ez áll a háttérben." Tormay Cecile nyomán, 1918 - 2014? Fikció? „Az új Városháza termében most már halált mondtak a kisbirtokrendszerre és a földosztásra. A földosztás még valamennyire birtokban hagyta volna a magyarságot. De ez késleltetné az újfajta országhódítók terveinek a megvalósulását. Ők tehát ’központosítani’ akarnak, Budapestről kormányzott 'termelési integrációkat' követelnek, melyeknek élére, az elkergetett magyar 'földesurak' helyett, olyan egyéneket kell állítani, akik ennek az új Magyarországnak a szellemével vannak áthatva...”
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!