Lemond-e Horváth Gyula?

2014. november 11. 13:56

Az őszi választásokig peckesen járkáló, ötvennél több munkatársunkat kirúgással fenyegető, másoknak pedig már állást, vállalkozói szerződéseket ígérgető ellenfeleink annyira beleélték magukat a győzelmi hitbe, hogy október 12. óta képtelenek elfogadni a vereségüket.

2014. november 11. 13:56
Ábel Attila
Csepel.info

„Horváth Gyula személyében olyan polgármester-jelöltje volt a csepeli balliberális ellenzéknek, akinek óriási szerepe lett abban, hogy a tavaszi vereség után őszre fordított és nyert a Fidesz-KDNP. A balliberálisok és polgármester-jelöltjük minden fejlesztést bíráló, minden jót kritizáló vak tombolása, fenyegetőzése miatt ugyanis több ezer józan baloldali csepeli szavazott át a Fidesz-KDNP jelöltjeire, minimum Tarlós Istvánra és Borbély Lénárdra. A közelmúltban azonban a vereségét feldolgozni képtelen Horváthnak a szokásos vagdalkozásán túl olyan írása is megjelent, amelyben végső elkeseredettségében az őszi választásokat és a megválasztott képviselőket illegitimnek nevezte. Ezek után pedig elvileg le kell mondania arról a képviselőségről, aminek a megszerzése szerinte nem volt törvényes. Vajon megteszi?

Nem titkolom, életem legkeményebb és legizgalmasabb választási kampánya volt az őszi. Mivel az MSZP 16 éves hatalomgyakorlása; vég nélküli ígérgetése és mutyivilága után képesek voltunk a legtöbb fejlesztési ígéretet teljesíteni, jó esélyünk volt a győzelemre. A látványos fejlesztések közül többet ráadásul annak köszönhettük, hogy felbontottuk az MSZP-s vezetés által kötött korrupciógyanús szerződéseket, szakítottunk a pártemberekkel, és így lett meg a fejlesztésekhez szükséges forrás. Évi kétmilliárd forintot takarítottunk meg a korrupció visszaszorításával, abból szüntettük meg a kerület több milliárdos eladósodottságát is.

De az eredményeken túl olyan segítségünk is akadt, amit aligha hittünk volna. Horváth Gyula balliberális polgármester-jelölt és az MSZP-DK-Együtt-PM jelöltjei. Ők voltak azok, aki vakon és otrombán bíráltak kivétel nélkül mindent, ami a fideszes időszakban megépült, szebb vagy jobb lett. Minden fejlesztést kerek perec rombolásnak és pusztításnak neveztek, legyen szó uszodáról, parkosításról, életveszélyes fák kivágásáról, mentőautó-vásárlásról, fitnesz-parkról, miközben képtelenek voltak jövőképet, programot felvázolni. Ehhez képest mi eredmény- és programbemutató kampányt folytattunk. Bizonyos szinten még azt is elértük, hogy mi irányítsuk a balliberális kommunikációt. Csak egy példa: amikor megpróbálták a polgármester-jelöltünket lejáratni, elég volt egy-két kritikus cikket, véleményt írnunk ahhoz, hogy három hétig mással foglalkozzanak. Amikor ezek után finoman jeleztük, hogy talán nem mindent csak vakon bírálni kellene, miközben program meg sehol, még nagyobb dühvel estek neki minden fejlesztésnek, minden pozitív és jó dolognak, ami történt. Mit mondjak, néha már csapkodtuk a térdünket örömünkben attól, amit láttunk. Mivel azonban ellenfeleink nem a jó szándéktól vezérelve, hanem szimpla ostobaságból segítettek nekünk, nem érzem úgy, hogy köszönetet kellene nekik mondanunk.

Most viszont olyan szintre érkeztek, ahol úgy érzem megálljt kell mondani.

Az őszi választásokig peckesen járkáló, ötvennél több munkatársunkat kirúgással fenyegető, másoknak pedig már állást, vállalkozói szerződéseket ígérgető ellenfeleink annyira beleélték magukat a győzelmi hitbe, hogy október 12 óta képtelenek elfogadni a vereségüket. Ennek a következménye, hogy Horváth Gyula volt polgármester-jelölt már egyenesen azzal magyarázza a történteket, hogy a választás volt törvénytelen. »A Csepelen lebonyolított választások sem nem voltak szabadok, sem nem voltak tisztességesek, és ebből az következik, hogy a megválasztott funkcionáriusaik pedig – nemcsak az alacsony támogatottságuk miatt- nem lehetnek legitimek« – írta a blogjában. Csakhogy a részvétel a korábbi választásokon is hasonló volt, így akkor szerinte azok a korábbi választások sem voltak törvényesek, ahol ő alpolgármester és fővárosi képviselő lehetett. Ha a kormánypárti jelöltek megválasztása nem volt törvényes, akkor a több ezer szavazattal kevesebbet kapó ellenzéki jelöltek megválasztása sem lehetett törvényes. Ez esetben tehát Horváth Gyulának kötelessége lemondania, és az összes jövedelmét, amit rendszerváltás óta képviselőként, tisztségviselőként felvett, visszafizetni.

Amennyiben – tegyük fel – csak a Fidesz-KDNP-re szavazó többség szavazatait tartja törvénytelennek a volt polgármester-jelölt, még nagyobb baj van. Egy demokráciában ugyanis el kell fogadni, hogy többpártrendszer van, és más pártokra is szavazhatnak az emberek. Ebben az esetben tehát azért illik lemondania, mert alkalmatlan a demokratikus normák megértésére és elfogadására. Így vagy úgy tehát, de a létező erkölcsi és etikai normákból adódóan Horváth Gyulának le kell mondania a képviselőségről. Megteszi, lesz benne ennyi tisztesség? Meglátjuk.

Ábel Attila

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DFK
2014. november 12. 08:43
Ábel Attilának igaza van; a baloldal nagyon biztos volt a győzelmében Csepelen. A baloldal olyan jelölttel indult, akinek az alpolgármestersége végére Csepelnek kevesebbje volt, mint 1938-ban!
hátakkor
2014. november 11. 18:01
Csepelnek már ott mázlija volt, hogy Fletóéknek osztották Szigetvári Excel táblájában..
Peter8811
2014. november 11. 17:31
Ez a Horvát Gyula volt a Deme Gábor Barátja?
kjkj945
2014. november 11. 16:53
NEM . . .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!