Egyértelmű támadás a sajtószabadság ellen

2014. június 30. 12:26

Ha olyan műsorokat adsz, amelyeket sokan néznek, akkor sokan látják a híradódat is. Interjú.

2014. június 30. 12:26
Kolosi Péter
Népszava

„- Nektek is voltak rövid híradóitok a különböző műsorok között.

- De nem is hirdettük meg őket, pontosan azért, mert nem tudtuk azonos időben kezdeni. Most megpróbálkozunk azzal, hogy fél 12 tájban leadjuk az RTL II híradóját. Ami pedig a politikai témákat illeti, a legjelentősebb ügyek - és ezt mindig elmondom - korábban is megjelentek az RTL Híradójában. Végig és részletesen beszámoltunk például a közelmúltban az egész trafikbotrány fejleményeiről. Mindig vitatkoztam azzal a főleg értelmiségi körökben terjedő nézettel, amely egy kalap alá veszi az összes tévét. Szerintük a kereskedelmi televíziók híradóiban csak kétfejű bárányok vannak.

- Ez persze általánosítás, de azért mindig vannak.

- Én azonban javaslom mindenkinek, mielőtt beszél róla, azért nézze is meg az RTL Híradóját. Mert mindig voltak különbségek a Tények és az RTL híradója között. Nálunk mindig megjelentek komoly témák is. Hogy miért van ma talán valamivel több, mint korábban? Mert most alakult meg az új kormány. Van egy csomó intézkedése, amelyről azt gondoljuk, hogy mindenképpen érdekli a nyilvánosságot és amelyek időnként jelentős vitát váltanak ki a társadalomban. A híradónak ezekről be kell számolnia, hisz éppen ezzel reflektál a társadalomra. Aztán majd a néző eldönti, hogy mit gondol róluk. Ebben az egész vitában az a legérdekesebb, hogy hivatalos körökben felháborodnak az RTL Híradóján, de közben arra nem gondolnak, hogy mi lenne, ha egyszer valaki válaszolna is a kérdéseinkre. Tehát nem magán a kérdéseken háborodnának fel, hanem - mondjuk - megmondanák a választ. Mert azt azért kormányzati oldalról ritkán halljuk.

- Ez a sajtóban persze sokunknak nehézségeket okoz. Csakhogy az RTL Klub programszerkezete - ha nem is csak kétfejű bárányok szerepelnek benne - azért arra épül, hogy a műsorok közben jól el lehessen adni a reklámokat.

- Így van, ez a dolgunk. Ez egy kereskedelmi televízió és az is marad. Azaz, mi a nézettségből, a reklámbevételeinkből élünk. Minden műsorunk olyan, hogy nagy érdeklődésre tartson számot, attól vagyunk a legnagyobb nézettségű televízió. Egyébként ez a sajtószabadság szempontjából is fontos dolog, hiszen ha olyan műsorokat adsz, amelyeket sokan néznek, akkor sokan látják a híradódat is, és ha az a híradó független, akkor van olyan médium az országban, amelynek nagy hatása lehet, sok emberhez el tud jutni. Önmagában híradót az emberek - és most a tömegekről beszélek, nem a politika iránt érdeklődőkről - nem néznek, nem érdekli őket. Ezért lesz mindig kétfejű bárány a híradóban, mert oda kell ültetni a nézőt. Magyarországon azonban ma 40-45 percig tart egy híradó fő kiadása, abba a kétfejű bárány mellett beleférnek a fontos ügyek is, anmelyekre a nézettségi adatokból is úgy tűnik, növekszik az érdeklődés.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Eltünt
2014. június 30. 23:11
Rtl tvt már régen be kellett volna tiltani ,,undorító picsamutogató erkölcstelen műsoraival a közerkölcsöt rontja.
Eltünt
2014. június 30. 23:04
Kolosi hazudik ,nem sajtószabadságról van szó hanem reklám adóról .
Ángyán Páván
2014. június 30. 22:29
Róla mintázta Oliver Stone a médiagecit. Vagy forditva.
1120
2014. június 30. 21:01
A magyar egyetemes kultúrához mindenki mást adott hozzá...nektek a faszpropeller jutott. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!