Emlékezni csak tisztán érdemes!

2014. június 10. 08:33

Abszurd, hogy Magyarországon minden közéleti megnyilvánulást pártpolitikai alapon minősítenek. Interjú.

2014. június 10. 08:33
Gaborják Ádám
168 Óra

– A kétkedők elmondták az aggályaikat?

– Úgy gondolták, nem engedhetünk meg magunknak ennyi forráskiesést. Akadt, aki attól tartott, esetleg politikailag értelmezik a döntésünket, és besorolnak minket a kormány ellenzékébe. Ez egyébként nonszensz. Független szervezet vagyunk, sokféle világnézetű fiatal van köztünk. Abszurd, hogy Magyarországon minden közéleti megnyilvánulást pártpolitikai alapon minősítenek. Az, hogy mit gondolunk a holokausztról és a múltunkról, elsősorban nem politikai kérdés, s nem szabadna, hogy az legyen. És végképp nem csak zsidó ügy. Össztársadalmi probléma volt ez a harmincas és negyvenes években, és ma is az, hiszen az áldozatok és az elkövetők leszármazottjai egyaránt itt élnek velünk. Amíg nem alakul ki köztünk konszenzus a múltunkról, addig nem tudunk tovább lépni. Addig igazából jövőnk sincs.

– Meglep, amit mond, mert a fiatalok számára általában nem fontos a múlt. Ráadásul éppen ebben a korosztályban legnépszerűbb a Jobbik.

– Ennek szerintem nem az az oka, hogy a fiatalok közt annyi szélsőjobboldali lenne. Az előző kormányok sem törődtek a fiatalok gondjaival, magukra hagyták őket. Pont a jövőről felejtettek el gondolkodni. Ezért is olyan vonzó sokaknak a Jobbik radikalizmusa. Meg kell értetni generációnk tagjaival is, mennyire veszélyes ideológiákat képvisel az egyre inkább terjeszkedő szélsőjobb. Az etnikai diszkrimináció elfogadhatatlan, és látnunk kell, hogy a jelenlegi antiszemitizmus, rasszizmus ideológiai gyökerei a múltból erednek. A holokauszt túlélői közül már kevesen élnek, így a mi feladatunk lesz megérteni és megőrizni a múltat, úgy ahogyan történt. Tisztán emlékezni. Ezért kell tiltakozni mindenféle történelemhamisítás ellen.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dr Angyalföldy
2014. június 10. 09:26
@Box Hill "az ok okozati összefüggéseket kell vizsgálni. Amire a hisztéria alkalmatlan." Többek között szembe kell nézni vele, hogy a hirtelen, nagymértékű bevándorlás ugyanolyan szociális problémákat, feszültségeket okozott, mint a rendkívüli vagyoni különbségek, kiváltságok. Erre adtak egy korszellemben is gyökerező, egyre eszkalálódó radikális választ, mint ahogy a bolsevizmus is egy korszellemben gyökerező szélsőséges válasz volt létező problémákra. Az antiszemitizmus Herzl-ék, a cionisták szerint is a befogadó társadalmak válasza volt a zsidó konkurrenciára a polgárságon belül, valamint a forradalmakban játszott vezető szerepükre. Olvasni kell Herzl-t, Jabotinskyt. Tulajdonképpen végül bolsevista módszereket alkalmaztak az európai zsidók ellen: a minta a felső és középosztály, mint társadalmi réteg likvidálása volt a Szovjetúnióban és az általa megszállt területeken 1917 és 1940 között. Ezt Ernst Nolte fogalmazta meg a legvilágosabban "Az európai polgárháború" című könyvében. A "német történészvita" magyar megfelelője Magyarországon még elmaradt. A Romsics-ügy egy bátortalan kezdeményezés volt egy kis szeletkéjének a kitárgyalására, de a témakört alaposan fel kellene tárni, megvitatni. Tudományosan, nem inkvizíciós, koncepciós peres hisztérikus légkörben.
balbako_
2014. június 10. 09:11
Ha fontos számukra a múlt miért nem ismerik? Ostoba pártbrossurákból tájékozódnak, vagy inkább az azokba foglaltakat szajkózzák.
kjkj945
2014. június 10. 09:09
""– A „tiszta emlékezésért” "" Ja meg a történelem hamisításért és nem a 'valóság' hű ábrázolásáért Arra lehet ''emlékezni'!! Mint 56-ra! Sokan még élnek, akik átélték. Ja ők nem tudnak emlékezni?
luga
2014. június 10. 09:03
Ők aztán nem ellenzékiek. Aki ezt mondja, az antiszemita, fasiszta, rasszista.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!