Európa kiadó, Európa kiadó…

2014. április 13. 09:39

Az oroszok nem várnak május 25-ig. Lépni fognak, ha engedjük őket. Ukrajna finanszírozhatatlan. Oszd meg és uralkodj, mondják a nagyok.

2014. április 13. 09:39
Varga Iván
Szeged Ma

„És akkor, pont mit 56-ban majd jönnek az szovjet tankok, hogy vége legyen a nyavalyás polgárháborúnak?
Jönnek bizony a vörös csillagosok, vagy a felségjelzés nélküliek (nem mindegy?). Ha már 40-80 ezren felsorakoztak, hadikórházastól, utánpótlási vonalastól, miért is ne ugranák át a határt, ahogy az USA tette idegenben, Irakban. Ahogy a Hitleri Németország tette, Sziléziával, Ausztriával, ahogy az Osztrák-Magyar Monarchia tette Boszniával, hogy ne menjünk messzire, és ne soroljam tovább, hogy ne fasisztázzunk, kommunistázzunk.

Hírlik, hogy jövő héten összeülnek a nagyok: mi európaiak, az ruszkik, és az amerikaiak, azok az Alaszkát, Irakot féltők, mi demokraták a demokratákkal, meg az ukránokkal. És ahol találkozunk, annak a városnak e neve bevonul a történelembe: mint Dayton, ha az a területosztó konferencia, még mond valamit, valakinek valamit, ha már Boszniát felhoztam. Legalább is ezt sejtem. Mert Ukrajna stabilitása ezt kívánja. Lesz egy maradék Ukrajna, egy kezelhető válság. És hogy mi mit szólunk ehhez? Az ott élők? Mi a német megszállás emlékművével vacakolunk, mások mással.

Taylor, az »Első világháború képes krónikája« első lapjain azt merészeli mondani, hogy a háború a vasúak miatt tört ki (gyorssá és visszafordíthatatlanná vált a szembenálló felek hadüzeneteket követő mozgótósítása, egymás fenyegetése). Hát ezért nem lesz itt háború. Lerohanás lesz. És ez mindenkinek jobban fog esni, egy kis béke végre, a végére. Sajnálom az ukránokat, nem feledem a barikádokat, és a kárpátaljai magyarjainkat. Inkább ez, mint 56. Az oroszok nem várnak május 25-ig. Lépni fognak, ha engedjük őket. Ukrajna finanszírozhatatlan. Oszd meg és uralkodj: mondják a nagyok! Nekünk meg egyre inkább keserű a szánk íze, hogy ebbe sem szólhatunk bele. Hál Istennek!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ivcsek
2014. április 14. 09:23
Olvasva kommeteket: A kubai válság "amerika" partjainál volt. Mindenki tudja hol a határ. A rulett asztal is fel van szabva szektorokra...
basatu
2014. április 14. 05:54
A Nyugat elkezdte ukrajna bekebelezését,de Putyin résen van és egy centit sem enged,igaza van,a 21. században vagyunk és vége az újgyarmatosításnak.De erre már figyelmeztették őket amikor szétverték Jugoszláviát! Most meglakolnak azért is!Ne feledjétek az intést Napoleon is vereséget szenvedett,a nyugatra is az vár ha nem maradnak a bőrükben!Persze komoly esélye van egy korlátozott 3.világháborúnak,amit a nyugat idéz elő,de amikor az atompokol mindent elpusztít már nem lessz aki hibáztassa őket,azért most kell a nyugatot lebeszélni a hódításról a neokolonializmusról!
Akitlosz
2014. április 14. 01:53
Éppenséggel beleszólhatnánk. Az EU és NATO érdek is (lenne), hogy minél több terület kerüljön a fennhatóságuk alá a tagországaikon Lengyelországon, Magyarországon és Románián keresztül. Ehhez Oroszország simán hozzájárulna, ha cserében az EU és a NATO elismerné, hogy Oroszországot illeti, ami már amúgy is övé. Ez lenne a leggyorsabb, s egyben tartós megoldása a válságnak. A maradék Ukrajna iránt rögtön erősen csökkenne úgy az EU és a NATO mint Oroszország érdeklődése.
bsandor
2014. április 13. 12:52
ez van,a történelem sodra,csak a vak nem látta
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!