Ha van közérdek, akkor Kishantos és a bio az

2014. április 16. 11:08

Egy szó mint száz: Kishantos egy tényleg jól és tisztán működő biogazdaság, amit most nemes egyszerűséggel szétcsapnak.

2014. április 16. 11:08
Mátrai Viktor
Nem az a Viktor

Miért akkora probléma ez? Mivel minden biogazdaság és így Kishantos is egy nagyon jól kitalált komplex rendszert alkot anélkül, hogy bármilyen vegyszerezést kéne alkalmazni a gazdaságban és így a környezetet (állatokat, rovarokat, saját magunkat) sem szennyezzük. Tiszta, vegyszermentes földből, tiszta, vegyszermentes termények. Mindezt anélkül elérhető, hogy az ökoszisztémát háborgatnánk a gyors termelékenység oltárán (pl.: somogy megyei tavalyi méhpusztulás a csávázott napraforgómagok miatt). Előbb említettem, hogy Kishantos egy igen jól felépített gazdaság és mivel az ökoszisztémát teljes mértékben figyelembe veszi így igen komplex is. A felosztott földeken külön-külön nagy valószínűséggel nem is lehet biogazdálkodást folytatni, bár az új bérlők számára ez kötelező egy ideig, annak ellenére, hogy nincsen tapasztalata semelyik új cégnek ebben a fajta gazdálkodásban.

Van itt még néhány baj: Mivel még jogállamban élünk, ezért előbb inkább azt kéne megkérdezni, hogy milyen alapon szánt ki bárki bármit egy földből amely sorsáról áprilisban lesz a tárgyalás és ha az új -különben igen gyanúsan politikai tőkéjük miatt földet szerzett bérlők- nyernek, akkor ők arathatnának le mindent. Az az érv, hogy megvizsgálják, hogy mit kellene termeszteniük a területen pedig elég viccesnek tűnik, mivel olyanok munkáját csapták tönkre akik ezzel foglalkoznak 21 éve. Persze ha tudjuk, hogy kik az új bérlők máris tisztább a kép (de ettől még érthetetlen). (…)

Még a nyilvánvaló mutyinál is fontosabb a bio-kérdés. Ez nem politika, nem hit, hanem kőkemény tények és tényleg közérdek

Miért mondom ezt? Azért, mert van ilyen gazdaság a közvetlen közelemben és pontosan tudom, hogy micsoda különbség van élelmiszer és élelmiszer közt. Az LMP pedig nagyon helyesen egy hasznos ügyért áll ki, mert hosszútávon sok ember egészsége és élete fog múlni ezen. Nem véletlen, hogy nálunk sokkal fejlettebb országokban rohamosan fejlődik ez a fajtája a földművelésnek, állattenyésztésnek és az ökogazdaságok által előállított élelmiszerekre specializálódott regionális termelői piacok is. Tehát ezzel az akcióval nem csak a becsületes földművelőknek int be a Fidesz, hanem elbagatellizálja a biogazdálkodás fontosságát is, hiszen a magyarországi biogazdálkodási kultúra egyik zászlóshajóját süllyeszti el az NFA.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemliberális
2014. április 16. 21:14
Emberek! Azt ugye tudják, hogy van egy link a cikk alján ami arra hivatott, hogy megnyissa a teljes cikket? Azért kérdezem, mert azok az utalások amik azt célozzák, hogy a szerzőnek fogalma sincs mit beszél, mivel nincs köze az egészhez, megcáfolódni látszik a cikk egészében, mivel utalást tesz rá, hogy neki vagy valamely hozzátartozójának is van ilyen gazdasága.
S0ma
2014. április 16. 16:05
Ha nem érted, mi, miről szól, beszéld meg Ángyánnal, Schifferrel és az atomtudós Szél Bernadettel!
Ouroboros
2014. április 16. 14:36
Ángyán elvtárs megsértette Orbán elvtársat, ezért az Ángyánhoz is köthető Kishantost be kell tárcsázni. Ez a magyar demokrácia egyik vastörvénye.
geraz51
2014. április 16. 14:29
A bio az igen a Kishantos pedig politika.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!