Jó célok, elégtelen eszközök

2014. április 02. 15:33

Az Európai Bizottság úgy látszik, megértette, hogy a jogállam szisztematikus lerombolását célzó kísérletekkel szemben az egyedi kötelezettségszegési eljárások alkalmatlanok.

2014. április 02. 15:33
Jan-Werner Müller
Szuverén

A javaslat hangsúlyozza a szerződés 4. cikkelyének (3) bekezdésében foglalt »lojális együttműködés elvét«. Ez azt mutatja, hogy a bizottság megtanulta a leckét az Orbán-kormánnyal való konfrontációt követően: emlékezhetünk, hogy a magyar kormány annak ellenére fogadta el az Alaptörvény negyedik kiegészítését sebtében, hogy a bizottság időt kért a konzultációra. Egy rosszhiszemű vagy a bizottsággal nyíltan szembeszegülő kormány ezek után »ajánlásokra« számíthat, és végső soron az Európai Tanács szavazására a 7. cikk alkalmazásáról.

Végül pedig a bizottság reménykedhet a »pellengérre állítás« hatásában. Bár a jogállami vizsgálat léte nyilvános lesz, a bizottság véleményének tartalma egészen a következő fázisig nem. Az ajánlások akkor kerülnek nyilvánosságra, ha a tagállam nem válaszol megnyugtatóan a kritikára. Látható, hogy a bizottság véleménye szerint a román és a magyar kormánnyal való nyilvános konfliktus vállalása segített a legrosszabb kimenetel elkerülésében, amire az új keret épít is.

De vajon a következő Orbánok meg fogják-e kétszer gondolni, hogy ujjat húzzanak az unióval? A válasz egyáltalán nem magától értetődő. Egy alkotmány-Einstandra készülő kormány bekalkulálja az EU-val való konfrontációt, éppen ezért jó előre Brüsszel ellen próbálja hangolni a közvéleményt, csöppet sem zavartatva magát attól, hogy más EU-kormányok mit gondolnak. A »pellengérre állítás« olykor működhet, de potenciális szankciók hiányában ebben aligha reménykedhetünk úgy általában. És e tekintetben nem sok minden változik: új szankcióról nincs szó, és a 7. cikkely alkalmazása semmivel sem válik könnyebbé. A bizottság minden bizonnyal azzal kalkulál, hogy a jogállamot romboló kísérletek egyértelművé és nyilvánossá tétele, amelyeket a Velence Bizottság és egyéb tekintélyes EU-s jogi intézmények hitelesítenek, az Európai Tanácsot arra ösztönzik majd – a szerződés által említett »indoklással ellátott javaslattal« –, hogy vegye komolyan számításba a 7. cikk alkalmazását. Csakhogy mivel végső soron minden a 7. cikk alkalmazásán fog múlni, hiba volna hátradőlni és azzal áltatni magunkat, hogy a jogállam uniószerte védve lesz, a bizottságnak köszönhetően. Ehhez további tervek és tettek szükségesek.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2014. április 02. 18:26
Egy ország alkotmánya nem uniós hatáskör, arról az országgyűlés dönt és nem a bizottság.
balbako_
2014. április 02. 18:03
Jan-Werner Müller tehet egy szívességet!
luga
2014. április 02. 17:05
Az alkotmány, alaptörvény megalkotása kizárólagosan az államok hatásköre.
foxi
2014. április 02. 16:55
Ezt a cikket is Budapesten írták !Ki ? Talán a Konrád-Dalos-Heller ? Mindeg, biztosan nem kapott a magyar nyelvéhez magyar szívet is. =============== Bizonyíték: Szerző használja az " alkotmány-Einstand" kifejezést. A Duden szerint : " Ein­stand, der Wortart: Substantiv, maskulin (besonders süddeutsch, österreichisch) Beginn eines [neuen] Arbeitsverhältnisses, Dienstantritt (besonders süddeutsch, österreichisch) kleine Feier, Umtrunk zum Dienstantritt (besonders süddeutsch, österreichisch) Eintritt in eine Ausbildung, in die Schule (Sport) erstes Spiel eines Trainers, einer Mannschaft, erstes Auftreten eines Sportlers erstes Auftreten, erster Auftritt eines Künstlers, einer Gruppe von Künstlern (Tennis) Ausgleich, bei dem beide Spieler drei oder mehr Punkte erreicht haben (Jägersprache) Teil eines Jagdreviers, in dem sich das Wild vorzugsweise aufhält, wo es Schutz sucht. Beginn eines [neuen] Arbeitsverhältnisses, Dienstantritt Gebrauch besonders süddeutsch, österreichisch Beispiele der neue Konzernchef war bei seinem Einstand zufrieden ein Blumenstrauß zum Einstand kleine Feier, Umtrunk zum Dienstantritt Gebrauch besonders süddeutsch, österreichisch Beispiel er hat seinen Einstand noch nicht gegeben Eintritt in eine Ausbildung, in die Schule Gebrauch besonders süddeutsch, österreichisch erstes Spiel eines Trainers, einer Mannschaft, erstes Auftreten (b) eines Sportlers Grammatik ohne Plural Gebrauch Sport Beispiele es war ein gelungener, glänzender, überzeugender, katastrophaler, missglückter Einstand seinen internationalen Einstand geben, feiern (zum ersten Mal international eingesetzt werden) ein Einstand nach Maß (ein passender, gelungener Einstand) erstes Auftreten (c), erster Auftritt eines Künstlers, einer Gruppe von Künstlern Grammatik ohne Plural Beispiel sie gab ihren Einstand als Minna von Barnhelm Ausgleich, bei dem beide Spieler drei oder mehr Punkte erreicht haben Grammatik ohne Plural Gebrauch Tennis Teil eines Jagdreviers, in dem sich das Wild vorzugsweise aufhält, wo es Schutz sucht Gebrauch Jägersprache ======================= èrtelme: belépő, tenniszben , egyenlő ,stb. ========================== A magyarban, http://idegen-szavak.hu/einstandol szerint : einstandol Az erősebb jogán (jogtalanul) lefoglalja valakinek a tulajdonát. Ez a mai magyarországi liberálbolsik szóhasználata, amit egy német soha ( nie ) így nem használt volna. ============= A hazug embert könyebb utolérni, mint a sánta kutyát!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!