Ezért drága az iPhone

2014. január 03. 16:26

Az árak kialakításába a piaci verseny szabadsága miatt a Kormány nem avatkozik be, a kedvezmények nyújtásáról a piacon tevékenykedő vállalkozások döntenek.

2014. január 03. 16:26
Varga Mihály
Parlament.hu

„dr. Oláh Lajos úr részére
országgyűlési képviselő

Tisztelt Képviselő Úr!

Az árak legfőbb szabályozója a piac és a gazdasági verseny. Az árakra vonatkozó közvetlen kormányzati beavatkozás csak ott indokolt, ahol a tisztességtelen piaci magatartás tilalmáról szóló törvényben foglaltak nem elégségesek a káros versenykorlátozás és a gazdasági erőfölénnyel való visszaélés megakadályozására. 

A mobiltelefon típusok hatóságok előtt ismert árazása nem tartozik a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvényben meghatározott tilalmak körébe.

Az iPhone árak nemzetközi eltérését befolyásolhatják ugyan az adók, azonban ez nem indokolhatja az árak nagyarányú eltérését. Magyarországon ugyanis a GDP–arányos adóterhelés átlagosan 5–7% százalékponttal marad el a nyugat–európai EU tagállamokétól. Ha önmagában az általános forgalmi adót tekintjük, az sem magyarázza az eltéréseket, de az árakra még sok egyéb adó és költségelem hat, valamint nem hagyhatjuk figyelmen kívül az árfolyam–különbözetet, vagy a kereskedelem hasznát sem, amely több fázison keresztül halmozódhat is, illetve amelyről nem állnak rendelkezésre megbízható adatok.

A szolgáltatók által feltüntetett árak a valóságban nagyon nehezen hasonlíthatók össze, tekintettel arra, hogy azokhoz sok esetben más tényez ők is kapcsolódnak: a különböző díjcsomagok, előfizetési akciók nagymértékben befolyásolják a termékek és szolgáltatások együttesének árát. Az árak kialakításába a piaci verseny szabadsága miatt a Kormány nem avatkozik be, a kedvezmények nyújtásáról a piacon tevékenykedő vállalkozások döntenek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tamas222
2014. január 04. 18:50
Az artisjus most basz rá még 5000 plusz adót.Meg a többi telefonra is. Mert van pofajuk,32-64 giga rammal árulni.
Agricola
2014. január 03. 20:54
Ha a kommunizmus megvalósult volna, úgy ahogyan ígérték, akkor mindenki annyit dolgozott volna, mint amennyit kedve tartott volna, és mindenki szükségletei szerint fogyasztott volna. Tehát mindenki mindenhez, így az iPhone 58 hoz is ingyen hozzáférhetett volna és akkor Dr Oláh Lajos képviselő elvtársnak sem kellett volna fárasztania magát az iPhone 58 árával kapcsolatos interpellációval.
becike4
2014. január 03. 20:17
Trafik ügyben azért dikerült beavatkozni a piaci versenybe.
kamasuka
2014. január 03. 17:40
Mi került ... http://www.youtube.com/watch?v=Rkm8nVmcmQE
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!