Hogyan lettünk Európa termelési központja?

2014. január 29. 07:17

Én már sajnos csak nagyon homályosan emlékszem arra az időre (hiszen egészen kisgyermekkoromban történt), amikor agrár-ipari országból ipari-agrár ország lettünk. Na, az lehetett hasonló élmény.

2014. január 29. 07:17
Uj Péter
NOL

Hogy lettünk hirtelen Európa termelési központja, és mihez képest, amikor jelentősebb ipari kapacitás nem létesült az elmúlt négy évben, illetve ami mégis (Mercedes, Audi), azt véletlenül még a nemzetvesztő Gyurcsánybajnai dílelte le?

Gyorsan átnéztem néhány statisztikai kiadványt. Kétségtelen, hogy ezek régi-új ellenségünk, a nemzetközi tőkés imperializmus termékei, de a világban valamiért ezeket veszik komolyan. A World CIA Factbook szerint 2012-ben (ez a legutóbbi megbízható adat, a tavalyi gazdasági számokról még csak felületes becslések lehetnek) a magyar nemzeti össztermék (GDP) 3,3 százalékát adta a mezőgazdaság, 68,2 százalékát a szolgáltatási szektor, és 28,5 százalékát az ipar. 2010-ben viszont az ipar még 35,7 százalékát termelte a GDP-nek (2,8 százaléknyi mezőgazdaság és 61,5 százalék szolgáltatás mellett), és kapaszkodjanak meg, 2008-ban még 36,8 százalék volt az ipar részesedése (2,9 mezőgazd., 60,2 szolgáltatás).

Tehát 2010-hez képest mínusz 7,5 százalékpontos sikert tudunk felmutatni, már ha azt a mérőszámot vesszük, amelyet az államtitkár valamilyen rejtélyes okból kiemelt.

Na de hogy állunk az EU-ban? Ugyanebben a kategóriában, Szijjártó szerint a legjobb három egyike vagyunk. A túrót! Csehországban 38 százalék az ipar GDP-n belüli aránya, Szlovákiában 37 százalék, Romániában 35 százalék, Lengyelországban 32,2 százalék, Svédországban 32,1 százalék, Bulgáriában 30,3 százalék, Németországban 30 százalék, Észtországban 29,7 százalék. Ez eddig nyolc ország, amely megelőz ebben a kategóriában, de nem bogarásztam végig teljesen az adatokat. (A világátlag mellesleg 30,7 százalék.)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brabant89
2014. február 01. 14:28
"Az talán igaz, hogy mi egy nagy-nagy termelési központ vagyunk, nemcsak európai, de világ-, sőt intergalaktikus szinten is jelentős: a hagymázas pöffeszkedés, a kamuzás, a hangemberkedés és az önbecsapás termelési központja."
pedroamigo
2014. január 29. 10:02
Úgy lettünk, hogy kidobolták...
ceres
2014. január 29. 09:50
Amúgy:vannak olyan un. fejlődő országok-ahol statisztika szempontjából-, az ipari szektorra vonatkozó adatok ,megelőzik pl Japánt..Statisztikai számokkal bármit ki lehet hozni.Ezek az adatok semmit nem mondanak a termelés minőségéről , és az elosztás jellegéről.Az adott állam tényleges bevételeiről.
ceres
2014. január 29. 09:40
Azt nem írta az elemző- , hogy pl a román GDP-szenzációsan nő..Csak..és ez apróság..a netto nővekedés bangladesi jellegű.Mert ezeknél csak a bruttó számít...az hogy a netto mennyi, le van ejtve..Ez az alkalmazott közgazdaságtani sablon elemzés-értelmiségi kurváknak.Korábban-nálunk-az elvtársak ,még a pornóból származó bevételt is bele számolták a nemzeti össztermék növekedésbe..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!