Az aszút én fizetem

2013. december 23. 09:52

A szívem a legendás, klasszikus édes tokajiért dobog, olyannyira, hogy én az étkezések árába beépítenék egy pohár aszút, amit az utolsó fogás után automatikusan hoznának.

2013. december 23. 09:52
Matt Kramer
Wine Spectator

„A modern száraz tokaji furmintoknak bérelt helyük lenne a borlapon. A szívem azonban a legendás, klasszikus édes tokajiért dobog, olyannyira, hogy én az étkezések árába beépítenék egy pohár aszút, amit az utolsó fogás után automatikusan hoznának. (Manapság amúgyis automatikusan pluszösszeget fizetünk a kenyérért, és gyakran terítékdíjat is, miért ne lehetne ebbe egy pohár desszertbor árát is belefoglalni?)

A legtöbb ember még életében nem kóstolt tokaji aszút, és soha eszébe nem jutna rendelni. Valószínűleg azt sem sokan tudják, hogy ezekben a borokban az alkohol ritkán haladja meg a 11%-ot, vagyis kellemesen el lehet kortyolgatni az étkezés végén. Mindenekelőtt azonban ezek a borok csodák, olyan aromával, amihez egyetlen más boré sem hasonlítható a világon, azoké sem, amelyek szintén botritiszesek, mint például a Sauternes.”


Matt Kramer posztjának Tokajról szóló részét a Művelt Alkoholista fordította.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2014. január 03. 00:28
Te ezzel konkrétan mit akartál mondani???
müller
2013. december 28. 05:17
Így van, az igazi Tokaji Aszúnak nincs párja. Én magam leginkább a desszertboroknak vagyok a kedvelője és sok jót volt már szerencsém inni, menő portugál és chilei márkákat is, de a Tokajihoz foghatóval még nem találkoztam.
tevevanegypupu
2013. december 28. 05:16
Ötputtonyost, egy decit..az elég is lesz, a süti mellé.
oddbinsa
2013. december 27. 17:23
KIRÁLYDRÁMA http://imad.blog.hu/2013/11/08/kiralydrama_697
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!