Lejárt lemezek

2013. november 05. 08:57

Tegnap két olyan aknát hatástalanított a kormány, melyeket a Gyurcsány–Bajnai-időszak alatt élesítettek.

2013. november 05. 08:57
Szabó Anna
MNO

„Az egyik ilyen bomba az eladósodott települések visszafizethetetlen adóssága volt, melynek utolsó nagy részletét, 420 milliárd forintot tegnap vállalta át az állam a nagyobb településektől. Azért tőlük, mert a megyéket és az ötezer fősnél kisebb települések önkormányzatait már korábban meg kellett menteni, a korábban felgyülemlett adósságteher teljes átvételével.

Emlékszünk még Lamperth Mónikára, aki a Fidesz 2006-os önkormányzati győzelme után tudatta a pártjával: tudjuk, mit kell tennünk. Tudták. Az egy kivételével Fidesz-vezetésű megyéktől a hatásköröket, a településektől pedig a forrásokat vették el, így halmozódhatott fel a most elengedett adósság. A konszolidáció a szocialista vezetésű városokat is természetesen ugyanúgy segíti, és semmiképp nem nyújthat erkölcsi menedéket azoknak a polgármestereknek, akik fenntarthatatlan és felesleges beruházásokra vettek fel kölcsönöket, miközben jól tudták, nincs rá fedezet.

A másik rejtett akna a devizahitelek elterjesztése, az eladósodás révén megvalósuló GDP-növekedés valódi gazdasági sikerként eladása (Kóka János rózsaszínű hirdetései és Veres János Beindultunk-kampánya), majd a bajba jutott 800 ezer hitelfelvevő és ötezermilliárd forintnyi adósság problémájának elegáns átpasszolása.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
orion
2013. november 05. 11:25
Isteni. Nem mintha nem kellene forrás az önkormányzatoknak-és nem az eladósodottság refinanszírozására, hanem működésre;meg a devizahitelesek támogatására-de úgy, hogy a forinthitelesek se járjanak rosszul, de azért ha lenne egy kis időm, kiszámolnám, hogy nekem személy szerint mennyi károm származott és származik abból, hogy mások hülyeségeit finanszírozom úgy, hogy nekem egy fillér hitelem nincs, viszont mások felelőtlen gazdálkodása miatt én nem tudok úgy előbbre jutni, ahogy a munkám megkívánná, én nem tudok fejleszteni(családban, cégben) annyit, amennyit terveztem-meg ilyen apróságok. Nem kis összegű elmaradt hasznot tudnék felmutatni-akár forintban, akár svájci frank alapú elszámolásban.
BőröndÖdön
2013. november 05. 11:15
A felelőtlen gazdálkodás "eredményeit"újra az adófizetők fizetik,az első Orbán kormány által engedélyezett devizahitelezés problémáját ez nem oldja meg,Annácska,egyébként minden stimmel.
Zokni
2013. november 05. 10:26
Ja, a másik is hazugság... Nem kormányötlet volt a devizakölcsön... Ráadásul nem tudok róla, hogy erre pénzt költene az állam. Már pedig, ha nem tesi, akkor nem tudja megoldani.
Zokni
2013. november 05. 10:24
Ez hazugság. NEM a Fidesz-önkormányzatok ellehetetlenítése volt a cél, de ezt amúgy is elég nehéz lenne komoly arccal a mostani ellenzéknek betudni, lásd például a négyes metró körüli huzavonát I. Orbán idejében... Az viszont tényleg központi direktíva volt, hogy "most vegyetek fel kölcsönt a kampányra gyerekek, majd ha győzünk, megkapjátok a közösből!"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!