Kölcsönadott könyv után ne adózzunk?!

2013. július 01. 14:43

Nem éppen egy vidám felismerés, hogy a köz olyan dologban próbál vájkálni, amilyenben semmi keresnivalója.

2013. július 01. 14:43
Lakner Dávid
Teadélután

„Az teljesen természetes, hogy ha egy keszthelyi apartmant kiad valaki Budapestről érkező nyaralóknak, akkor az önkormányzat felé fizetési kötelezettsége van idegenforgalmi adó név alatt. De a magánélet súlyos megsértése, ha számunkra valóban idegenek próbálnak nyerészkedni azon, hogy mi barátainknak, a Ptk.-ban nem hozzátartozónak tekintett hozzátartozóinknak ellenszolgáltatás nélkül kölcsönadjuk ingatlanunkat, esetleg meghívjuk őket magunkhoz. Ahogy ergé is írja: »Semmilyen hivatalnak, hatóságnak semmi köze ahhoz, hogy ki kit hív meg – nem fizetővendégként – a saját magánterületére, kivel tölti el saját szabadidejét és kivel osztja meg magánéletét.«

És nem: nem lehet azzal mentegetni a dolgot, hogy ha munkavégzés céljából tartózkodunk a településen, akkor nem kell utánunk fizetni. Itt nem lehet engedményeket elfogadni: senki mástól nem szabadna pénzt kérni, csak attól, aki idegeneknek pénzért adja ki az ingatlanát, vendégkönyvvel meg mindennel, ami kell. Csak nem olyan bonyolult feladat a két eset közti különbséget az önkormányzati szabályozásban világossá tenni. De azt egy percig nem lehet elfogadni, hogy abból próbáljanak pénzt nyerni a közterületek tisztán tartásához, a virágosításhoz, hogy házibuli után kirabolnak minket, mint holmi, az átmulatott éj leple alatt suttyomban távozni kívánó prostituált.

Ideje lenne ezzel kezdeni valamit, mielőtt még a kölcsönadott könyvek, DVD-k, esetleg a vendégeink számára felkínált vacsora után is adót kellene fizetnünk. Azért mindennek van egy határa.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nevemsenki
2013. július 01. 17:06
Hölgyek, Urak ezen ne sokat méltóztassanak lovagolni. Ugyanis az 1990. évi C. törvény-ről beszélünk. 23 éve szedik az önkormányzatok ezt az adót. Eddig nem fájt? Különben is elég széles a mentesség ... 18 év alatti és vagy diák, családtag stb. mentesül a maximum napi 300 huf (egy doboz sör) megfizetése alól. Üdv
GV0917
2013. július 01. 16:31
Kedves Dávid! Amit te abszurdnak képzelsz, sajnos valóság! Könyvtárjáró ember lévén az egyik megyei könyvtárban akaratlanul fültanuja voltam egy beszélgetésnek. Két kollegina beszélget: És képzeld, a bevételi tervben fel kell tüntetni,hogy hány Ft lesz a vissza nem hozott könyvekért kiszabhtó bírság! -Ne mondd!-így a másik,és tényleg a tavalyinak legalább a dupláját kell alapnak venni?-- Mindez az őszödi beszéd elhangzása utáni időkben történt, a megszorító csomag részeként. Akkoriban volt a "Hillerei"! Úgyhogy kérlek, ne adj soha écákat egyetlen hatalomnak sem,mert a szegény olvasó embert az ág is húzza. Arról már nem is beszélve, hgy a könyvvásárlás,meg az antikvárium nagyon savanyú szőlővé vált, utolsó mentsvár a KÖNYVTÁR!
Csigorin
2013. július 01. 15:52
Nezd, az nyilt titok hogy a fizetovendegeket probaljak ezzel kiszurni, DE! ez nem megoldas! A szerzonek total igaza van! Ez az "atalany" ami potencialis adocsalonak tekint mindenkit mert impotens a nav ahhoz hogy kiszurje a tenyleges adocsalokat, kb olyan mintha minden autossal fizettetnenek gyorshajtasi birsagot azzal a felkialtassal hogy mindenhol nem lehet radar, az emberek meg gyakran gyorshajtanak.
kaktuszvirág
2013. július 01. 15:07
Ezt a törvényt sem az Orbán kormány hozta,siránkozzál a pápai nagyeszűnek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!