Európa nem a föderalizmus felé halad

2013. július 14. 12:18

Az EU olyan helyzetben van, amikor indokolt alaposan végiggondolni: milyen hatásköröket ruházunk a közös intézményrendszerre, és mit tartunk nemzeti szinten. Interjú.

2013. július 14. 12:18
Jonathan Knott
hvg.hu

Az EU és az Egyesült Királyság kapcsolatáról szóló úgynevezett Balance of Competences Report-ot a napokban publikálják majd. Lehet már tudni valamit a végkövetkeztetésekről? »Túl sok« az uniós hatáskör a brit kormány számára?

Nem beszélhetek egyelőre a részletekről. De szerintem tény, hogy az Európai Unió, annak intézményei ma olyan helyzetben vannak, amikor indokolt alaposan végiggondolni: milyen hatásköröket ruházunk a közös intézményrendszerre, és mit tartunk nemzeti szinten. Ezért döntöttünk korábban úgy, hogy egy jelentéssorozatot készítünk, aminek következtetéseit vitára bocsájtjuk. Az első rész olyan ügyeket jár majd körül, mint a külpolitika vagy az adózás, a következő egy-két évben folyamatosan publikálunk majd új fejezeteket. Ez szerintem jól demonstrálja, hogy a brit kormány komolyan veszi az EU előtt álló kihívásokat, és részt kér magának ennek megvitatásából, de úgy, hogy ez tényeken alapuljon, mert most nagyrészt érzelmi viták vannak.

Viták valóban vannak, például arról, hogy meddig terjedjen az uniós intézményrendszer kompetenciája. Ez most Magyarország esetében is élesen vetődik fel a Tavares-jelentés miatt. Az európai fősodor a további integráció felé menne, az Egyesült Királyság kimaradna, a magyar kormány »szabadságharcot« vív…

Bocsánat, de nem értek egyet ezzel. Európa nem a föderalizmus felé haladt az elmúlt években. A »kétsebességes Európáról« szóló, és a hasonló magabiztos nyilatkozatok azt sugallják, azok, akik ezeket mondják, tudják, merre haladunk, egy föderalista Európa felé, vagy más irányba, de szerintem nem erről van szó. (…)

Hogy néz ki ön szerint öt év múlva az EU?

Optimista vagyok. Egy olyan Európát látok, ahol a mostani problémák nagyrészét megoldottuk, az euró-krízisnek vége, sokkal nagyobb egyetértés van a központ és a tagállamok közti hatáskörmegosztásról, és ahol nagyobb a szerepe a nemzeti parlamenteknek – mert ha egyes uniós tisztviselők nem is látják, az európai emberek ezt szeretnék. Ugyanakkor egy sokkal jobban működő közös piacot látok, ahol a szolgáltatások a mostaninál sokkal szabadabban mozognak. Öt év alatt ezt el tudjuk érni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ottapont
2013. július 14. 17:41
A britek összekacsintgatnak az usákokkal (vagy ha úgy tetszik az ezen országokat mozgató háttérhatalmak) akiknek érdekében áll, hogy Európa ne erősödjön. Ilyen szövetségessel könnyű bátornak lenni.
puszika
2013. július 14. 17:25
Köszönöm Nagykövet Úr! Nagy mértékben tisztult a kép.Azt hiszem mi magyarok is így gondoljuk!!!
GV0917
2013. július 14. 16:46
Konfderáció. Avítt fogalom!Valaha volt ugyan egy polgárháború- Észak- Dél ellen, de jelen esetben az égtájak:Zapad-Vosztok (Szevasztok! A zapad ott van a zanyád itt!)harca dominál. Annyi kis különbséggel, hogy a módos és gavallér Dél helyett egy szakadt, csóró, de meglehtősen agressziv Konföderáció áll szemben a az Északi és mélyen "Demokrata," antifasiszta (stb)és meglehetősen gazdag és nyegle yankkee truppal szemben.Még annyi a különbség, hogy itt egy- két roma "csicskáztató" kivételével nem tartanak rabszolgákat, hanem itt élnek a Zapad bankárainak adós,- és multi vállalatainak, gyárainak bérrabszolgái! Ha netán valamelyik Vosztok béli állam saját polgárainak igénye szerinti konstituciót hoz létre, azon nyomban megindul a harc ellenük, néhány trikotőz és szüfrazsett vezényletével! A Tavaresek-tovarisok is készen állnak mószerolni! A legaljasabb árulók a kis hazájuk ellen fordulnak ,mivel az ezüst ára most szárnyal és ugyebár "harminc ezüst" nem kis pénz!Hogy mi lesz öt év múlva? Ki a francot érdekel?Engem a holnapi nap és azt követő közeli idő érdekel csak, mert annyira még van biztos fedezetem!
kjkj945
2013. július 14. 16:00
USE lesz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!