Elolvastam Szepesi Nikolett könyvét

2013. június 18. 15:18

A könyv után szembe kell néznünk azzal a kérdéssel, hogy ha ez az ára, akkor kell-e nekünk olimpiai meg világbajnokok sora.

2013. június 18. 15:18
Szabó László
Facebook

Elolvastam Szepesi Nikolett könyvét, kíváncsi voltam, mi van benne azon túl, amit a Blikk közismerten felkészült újságírói alapján vettek át ide-oda, így-úgy. Az elején gyorsan tegyük is félre azt, a bejegyzésem lényege szempontjából teljesen érdektelen tényt, hogy klasszikus értelemben ez nem egy könyv: nincsen rendesen megírva, megszerkesztve, bosszantó a helyesírási hibák sora. Tanulságot azonban lehet és érdemes levonni belőle, elgondolkozni rajta helyes és fontos. (...)

Az írás egy lényeges ifjúságszakmai dokumentum. Látlelete – egyik, nem is a legfontosabb és messze nem is az egyetlen létező nézőpontból megírt lelete – a rendszerváltoztatást követő magyar - és vélem, európai, de legalábbis közép-európai – fiatal generáció élethelyzetének. Annak az élethelyzetnek, melynek nem a szexuális szabadosság a legérdekesebb része, bármennyire is igyekszik belőle ezt kiemelni az öncélú szabadszájúságban világklasszis magyar bulvársajtó. A tanulság általánosabb: az, hogy ez a korosztály milyen hihetetlenül korán válik le szüleiről, családjáról, építi fel saját viszonyítási pontjait és értékeit, alakítja ki saját kultúráját és viselkedési normáit. Szepesi Nikolett fiatalkora nyilván speciális eset, az élsportolói klíma, az utazások, az edzőtáborok megtöbbszörözik ennek kényszerét és lehetőségeit.

Amiket pedig a Spartacus egyes edzőinek módszereiről és stílusáról – ha ezeket ugyan azoknak lehet nevezni – megtudunk, azokra egyszerűen nincs bocsánat. És nem hangozhat el az a mentség, hogy a csúcssportolói sikerekért meg kell szenvedni, meg hogy tűrni kell, meg hogy valamit valamiért, meg egyéb hasonló vérforraló baromságok. A könyv után szembe kell néznünk azzal a kérdéssel, hogy ha ez az ára, akkor kell-e nekünk olimpiai meg világbajnokok sora. És tényleg ez-e az ára? Vagy ez egyedi, csak a Spartacus uszodájának elzárt világában tomboló undormány? És hogyan képes vagy egyáltalán képes-e feldolgozni a magyar élsport a leírtakat?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nickolett
2013. június 19. 09:01
(nem a Szepesi) Végső soron mi fogunk erről szavazni, azok a szülők, akik most neveljük a következő generációt. A magam részéről hálás vagyok Szepesi druszámnak a tájékoztatásért (meg azoknak, akik megerősítették, hogy nem hazudik), evidenciában tartom, mikor arról kell dönteni, hogy mit, hol és milyen keretek között sportoljon a gyerek. Akik pedig az úszósport becsületéért sírnak, azoktól kérdezem, hogy nem létező tisztaságot minek siratni? A hazugságot siratjátok, amiben tetszelegtetek. A szülőknek pedig joguk van tudni az igazságot arról, hogy kikre bízzák a gyerekeiket.
catalina9
2013. június 18. 22:33
Ez a könyv a könnyes szemű liberálisoknak olyan, mint a hlanak a szárított szúnyog, tátott szájjal csapnak rá. Alkalmuk nyílik az összes bennük lévő éretlen marhaságot közkinccsé tenni, ahogy a cikk írója teszi.
1000bocs
2013. június 18. 20:31
Pillanat! Senki sem beszélt arról, hogy ne szurkolnánk a versenyzőinknek! Senki sem beszélt arról, hogy elszoruló szívvel ülünk, és nézzük a harcukat! Senki sem beszélt arról, hogy sajnálnánk tőlük a sikert. Amiről ez a könyv szól, az teljesen másfajta csata. És a mi embereink, vagy lányaink sem szentek. Engem csak annyiban érdekelt ez a történet, amennyiben a nő aki végigkeféli a tábort az kurva és elítélhető ezért, a férfiak akik végigdugják a tábort azok pedig... a macsó hőseink, akiket nem ítélnek el ezért. Egyébként a szexuális teljesítményhez nincs köze a sportági állami támogatásnak. Ergo ebből a könyvből max az derül ki, hogy melyik sportoló "férfi" az ágyban és úriember az életben, és melyik tajparaszt. Ettől még lehetnek bajnokok, és mint bajnokokat ünnepeljük is a győzelmüket. De azért a pedofil masszőr, az úszódresszt a lányokon félrehúzó edző megér egy misét. Normális edzők nincsenek? Vagy a magyar aranyak megérik ezt az árat, akkor is, ha gyerekekről van szó? Ha a Te gyerekedről van szó? Hallgassunk, mert így hoznak eredményt. Hallgasson mindenki, hogy a következő edző generáció ezt a hagyományt vigye tovább? Legalább annyi tanulsága legyen az esetnek, hogy az idióta szülő, aki versenysportra beáldozza a saját gyerekének fiatal éveit csak hogy megvalósítsa a gyerek a szülő azon álmait, amit a szülő tehetségtelen lustaságból soha nem is próbált: - nos ez a szülő, ha a gyereke meg is hal egy kicsit minden nap hogy boldoggá tegye őt -legalább LEGYEN JELEN, és az első jelre kenje fel a falra az edzőt és a masszőrt. Nem csak a saját, hanem a többi gyerek miatt is!
OrangeOrder
2013. június 18. 20:10
Hülye fasz. Tudom, London hatalmas késszúrás volt az idegenszívűek idegen szívébe, és semmi se fáj nekik jobban, mint 1-1 magyar arany, illetve az össznépi eufória. Ezt akarják lerombolni ezek a patkányok. Ahol tehetik, gyalázzák a sportolóinkat. Majd megint az hozza ki a végén az egészből a szerző, hogy inkább adjuk a pénzt a romafelzárkóztatási programra. Ott jobb helyen van, csak nehogy sport meg stadionok legyenek, nehogy! Sajnos bukni fog ez a szemlélet megint.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!