Elérkeztünk Übü király országába

2013. április 08. 09:00

A mai Magyarországon egyébként mindenki rosszul érzi magát. Azok is, akik uralkodnak, azok is, akiket elnyomnak. Interjú.

2013. április 08. 09:00
Ungvári Tamás
Népszava

- Most, hogy már sokat tud, hogyan érzi magát a mai Magyarországon?

- Mint magánember, pompázatosan. Szép családom van. Már egy csomó olyan dolgot tudok, amit nem kellene tudnom és nem is tudok megvalósítani. Mindenkinek azt kívánom, hogy jusson neki békétlen öregség, mert az még életben tart. A mai Magyarországon egyébként mindenki rosszul érzi magát. Azok is, akik uralkodnak, azok is, akiket elnyomnak. Nem hiszem, hogy a Magyar Hírlap bármelyik újságírója kevésbé fél, mint a Népszava bármelyik újságírója. A mai Magyarország nagyon kellemetlen hely lett, van benne valami kísérteties. Itt egy csomó embertől elvették az otthonát. Heller Ágnesnek az egyetemi szobájára kiírják, te nem vagy otthon, mi vagyunk otthon. Itt privatizálják az otthonokat ezer módon és - bibliai hasonlattal - a kiűzetés ideje van. Gerendás Péter döntése, hogy elmegy, a legominózusabb jelek egyike.

- Miért ominózus?

- Mert neki sok gyereke van. A gyerekvállalás hatalmas kaland mindenkinek. Az emberek nem értik: ha nem kapott munkát, akkor miért mondja, hogy a fasizmus ellen tiltakozik? Azért, mert van esze. A fasizmus az csak egy szó, de mi van mögötte? Egy csomó kellemetlen jel. Fűzős csizmák, alakzatok, egyenruhák. Rossz jel az is, hogy az egyik oldalon áll a néma, és ezáltal megalázott rendőrség, a másik oldalon az őrjöngő tömeg, ha úgy tetszik, csőcselék. Aztán a rendőrök hazamennek, és elmondják otthon, hogy én egy pojáca voltam egy őrjöngő tömeggel szemben. Tehát nemcsak azok aláztatnak meg, akiknek az őrült üzenet szól, hanem azok is, akik ezt korlátok közé próbálnák szorítani. Persze ne nevezzük fasizmusnak, mert akkor perelnek, hívjuk ezt Übü király országának. De Übü király itt van az utcán. Azt mondják, ez csak marginális jelenség, a focihuligánoké, az egyenruhás őrülteké, a zászlófanatikusoké. Igaz. De ha egy akó borba egy mustárcseppet teszek, akkor az egész akó bor tönkremegy. Ez nem a 21. század és nem Európa, az biztos. Mindenki Bibót idézi, hogy a demokrata nem fél. A demokrata nem fél a demokráciában, a nem demokráciában azonban az a dolga, hogy féljen. Így gyüjtsön erőt a bátorsághoz.

- Azt mondja, mindenki rosszul érzi magát. A kétharmad is?

- Szerintem mindenki rosszul érzi magát ott, ahol nincs egy organikus létezés, ami annyit jelent, hogy a természetnek kedves, normális, vagyis nincs szellemi vagy más erőszak. A kádárizmusban nem félt Biszku elvtárs Berecz elvtárstól? Mindenki félt. És az egymástól való függés az uralkodó rétegben is benne van. A háttérben szabályozatlan ökölharc folyik. Ebben senki nem érzi jól magát. A rombolás nem vezet a boldogsághoz, az csak a hatalom mámora, és soha nem jár boldogsággal.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tollas
2013. április 08. 13:58
Ki fél itt vén hülye majom? Ti féltek, hogy nem kerültök újra hatalomra! Mi az, hogy "mindenki fél", anyád nevében beszélj esetleg! Barom!
kjkj945
2013. április 08. 13:58
""A történetről: Übü papa és Übü mamáról szól a dráma. Übü Mama rá akarja venni papát, hogy ő legyen Lengyelország királya. Papát addig nyúzza vele, amíg belemegy az ötletbe. Árulók segítségével megölik a király Übüék.De a király egyik fia még elmenekül a mészárlás elől. Übü megszerzi a trónt. Butaságai miatt a nép megyűlöli. Az orosz cár támadást intéz Übü Papa ellen. Legyőzi őt a csatában. Ám Übü papa megússza. Elmenekül. De a lengyel király fia, megtalálja és megküzd vele. Übü sikeresen megöli az utódot. Papa, és Mama néhány katonával együtt hajóval elmenekülnek Lengyelországból. Itt ér véget a történet. De van folytatása is, a leláncolt übü címmel. Érdemes elolvasni ezta drámát. Nem nagy terjedelmű, és elég komikus is. Jarry megfelelően vegyítette a drámát, és komédiát bele. Egyébként megvásárolható dvd-n is a mű. A katona József színház előadásában. Ez volt az Übü király elemzése. Remélem tetszett nektek is!"" Népsara ung !!! Kicsoda most a király???? Ki a trönörökös???
kjkj945
2013. április 08. 13:45
""" bibliai hasonlattal - a kiűzetés ideje van. """ Persze, mert számotokra már nem paradicsom, nem éden!!!!
Zsandár
2013. április 08. 13:26
==A mai Magyarországon egyébként mindenki rosszul érzi magát. Azok is, akik uralkodnak, azok is, akiket elnyomnak.== Te melyik bagázsba tartozol szörnyeteggé vált ügynök teremtménye Istennek? Az árnyékhatalom se..nyalója vagy némi baksisért. Most kevesebbet nyelsz, ezért többet köpködsz. Várj! Ha nem halsz meg időben, lehet még jobb is neked, de sajnos fiatalabb és épelméjű már nem leszel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!