Mitől hír a hír?

2013. március 08. 11:17

Mintha egyes médiumok összeállítottak volna egy névsort azokról a közszereplőkről, akiket nemcsak, hogy bírálni nem lehetséges, de még a nevük sem említhető meg a hírekben.

2013. március 08. 11:17
Navratil Szonja
Mérték blog

Ha igaz a fenti okfejtés logikája, akkor Habony Árpád garázda cselekményének volt hírértéke, az országos televíziók hírműsorai mégsem számoltak be róla. A miértre több válasz is adható, de az aznapi történések tükrében a legvalószínűbbnek az öncenzúra jelensége tűnik. Mert történhetett volna egy sokkal nagyobb jelentőségű esemény, amely kiszorította volna a hírfolyamból Habony Árpád tettét, de ilyen esemény nem történt. Marad tehát az öncenzúra, mint az elhallgatás oka. A hatalom vélelmezett igényeivel szembeni megfelelési kényszer óriási veszélyt jelent a sajtószabadságra, mert az újságíró, hírszerkesztő célja ilyen esetben nem az objektív tájékoztatás, hanem a hatalom általa feltételezett elvárásainak teljesítése. Valamiféle mércének próbál meg megfelelni a hírszerkesztő, kitalálva, hogy melyek azok a hírek, amik esetleg érzékenyen érinthetik a hatalom képviselőit.

Azok a hírfogyasztó választópolgárok, akik az elmúlt napokban túlnyomórészt, vagy kizárólagosan országos televíziókból tájékozódtak Habony Árpád bűncselekményéről nem értesültek. De ugyanígy nem értesülhettek korábban Simicska Lajos, vagy Nyerges Zsolt bárminemű tevékenységéről sem. Manapság úgy tűnik, mintha egyes médiumok összeállítottak volna egy névsort azokról a közszereplőkről, akiket nemcsak, hogy bírálni nem lehetséges, de még a nevük sem említhető meg a hírekben. Ezt támasztja alá a tavalyi évben készített újságírói mélyinterjúk egyike is, az egyik kereskedelmi televízió szerkesztője szerint ugyanis az »Egyes politikusokat személyükben nem lehet nálunk támadni, van egy ilyen belső, ki nem mondott megállapodás. Tartózkodunk olyan sztoriktól, amelyek „karaktergyilkosságra” alkalmasak lehetnek, de tabunak számítanak a párt körüli gazdasági oligarchák is. Itt persze az az indoklás, hogy ezek túl bonyolult ügyek, inkább foglalkozzunk olyan gazdasági témákkal, amelyek az emberek zsebét közvetlenül érintik.«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2013. március 16. 18:54
Hát, hosszú idők voltak, mikor be sem kerülhettek ellenoldaliak. Még a kiváló Papp Endre bemondó sem maradhatott. Félre a siránkozással, Magyarországon olyan kirekesztés működött évtizedeken keresztül, hogy egy kis szerénység sem ártana!
OberEnnsinnen
2013. március 16. 18:54
"A hatalom vélelmezett igényeivel szembeni megfelelési kényszer óriási veszélyt jelent a sajtószabadságra," Itt, nálunk, Magyarországon. Még szerencse, hogy másutt ezzel ilyen formában nem találkozunk. Ott átszólnak a miniszterelnökség, illetve az elnöki iroda illetékesei a BBC, a CNN, az AFP stb. főnöknek: ezt vagy azt a hírt nem lenne célszerű az adott helyzetben megemlíteni. Igaz, ilyenről Orbanisztánban nem hallani, ami csak arra bizonyíték: Óriási veszélyben a sajtószabadság - mondja ezt Navratil Szonja. Az emberek nagy többsége az ilyen véleményeket - mivel a N. Sz.-félék lejáratták - nagy ívben le...
mickamakka
2013. március 16. 03:40
beszélgessél már lapátra tett közszolgálatisokkal egy keveset. meglepődnél, basszus. szó szerint azért tettek/tesznek lapátra embereket, mert baloldali kapcsolataik vannak. az a mondás, hogy nem harapunk a kézbe, aki enni ad. KÖZSZOLGÁLAT. PÁRTATLANSÁG. 2013. Magyarország.
mickamakka
2013. március 16. 03:40
nem öncenzúra volt. az egyik kereskedelmi tévé konkrét kommunikációs utasítást kapott az esettel kapcsolatban. lehet tapsolni fidesz komcsik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!