1904 a bortörténelemben

2013. március 09. 07:49

Mathiász János, a kor legnagyobb szőlőnemesítője kinemesítette a csabagyöngyét, amely az északi félteke legkorábban érő szőlőjének tekinthető.

2013. március 09. 07:49
Nagy Róbert
Bor-neked

„Szőlő és bor fronton is pezsgett az élet. Nagyharsányban ebben az évben végezték el az első permetezést Matyi József birtokán, amelyre nagy szükség is volt, mert a peronoszpóra igencsak elterjedt az országban.

Kőszeg mellett központi oltványtelep létesült, s Budapesten a Hermann Ottó utcában, az egykori Törökvész dűlőben, megkezdte működését a Magyar Királyi Központi Szőlészeti Kísérleti Állomás és Ampelológiai Intézet kutatóegysége.

Mathiász János a kor legnagyobb szőlőnemesítője ezévben kinemesítette a ma is töretlen népszerűségnek örvendő Csabagyöngye szőlőt, amely az északi félteke legkorábban érő szőlőjének tekinthető, s csemegeszőlőként, borszőlőként egyaránt termeszthető. (Két szülője egyébként a Bronnerstraube és az Ottonel muskotály.)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kardlapos
2013. március 09. 20:29
Megerősítés: Már 6 mikroszatellit marker felhasználásával bizonyítottuk, hogy a ‘Bronnerstraube’ és az ’Ottonelmuskotály’ nem lehetnek közvetlen szülői a magyar ‘Csaba gyöngye’ fajtának. Ráadás: (Molekuláris markerekkel (27 SSR) alátámasztottuk, hogy az ‘Irsai Olivér’ az irodalmi adatoknak megfelelően a ‘Pozsonyi fehér’ és ‘Csaba gyöngye’ fajták keresztezéséből, a ‘Mátrai muskotály’ pedig az ‘Izsáki’ x ‘Ottonel muskotály’ kombinációjából származik.) /Halász Gábor/
kardlapos
2013. március 09. 20:14
A jó pap holtig tanul... A magyarországi szőlő genomikai kutatások 2000-ben kezdődtek. Kiss et al. (2003) a Kárpát-medence ősi szőlőfajtáinak molekuláris jellemzéséhez RAPD, SCAR és mikroszatellit markerek teszteléséről számoltak be. Kozma Pál et al. (2003) a ‘Csaba gyöngye’ eredetvizsgálata során RAPD és mikroszatellit markereket használtak fel. Ezek az előzetes eredmények is arra utaltak, hogy a ’Bronnerstraube’ és az ’Ottonel muskotály’ keresztezéséből nem jöhetett létre a ’Csaba gyöngye’ fajta. Bisztray et al. (2003) RAPD primerekkel kaptak használható polimorfizmust, melyekkel sikeresen megkülönböztették a fajtákat és a klónokat is. A ‘Csaba gyöngye’ magyar fajta, melynek előállítója és származása vitatott. A legtöbb magyar szerző leírása szerint, Mathiasz János a ‘Bronnerstraube’és ‘Ottonel muskotály’ fajták keresztezésével hozta létre (Németh 1975, Csepregi és Zilai 1988, Hajdu 2003, Bényei és Lőrincz 2005). Eredményeink azonban kizárták ezt a lehetőséget. /Halász Gábor/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!