Egy felfedezésre váró borvidék

2013. március 01. 05:25

Ha Tolna megye, és bor, akkor Szekszárd – gondoljuk legtöbbször, pedig a megyében található az egyik legfiatalabb, mindössze 15 éves borvidékünk, a Tolnai.

2013. március 01. 05:25
Jenei Balázs
Metszetek

„Ha Tolna megye, és bor, akkor Szekszárd – gondoljuk legtöbbször, pedig a megyében található az egyik legfiatalabb, mindössze 15 éves borvidékünk, a Tolnai. A borvidékhez tartozó terület nagyobb, mint Szekszárd, azonban nagyjából azonos mennyiségű föld van szőlővel betelepítve. Szerdán Az ihatóbb Magyarországért szervezésében három pincészet képviselte a borvidéket a Vinorium Borbárban. Név szerint a Fabro Pince – Paksról, a Molnár Pince – Bölcskéről, és a Sarok Pince – Györkönyből. (...)

A borokat végigkóstolva arra jutottam, hogy egy határozottan szép reményekkel, és lehetőségekkel teli helyszín a Tolnai borvidék. Még az út elején járnak, és egyelőre keresik, hogy merre is érdemes elindulni. Mindhárom pince borai között volt olyan, ami tetszett, megragadta a figyelmemet. Sajnos a vörösök javarésze egyelőre úszik a hordóban, amit én nem kedvelek, viszont az érezhető volt, hogy a fa mögött szép anyag van, ami nem tudta megmutatni magát. Ha a hordóból visszavesznek, szép vörösök jöhetnek majd a területről. És a fehéreknek is lehet jövője a löszön, még az irányokat kell ott is megtalálni!

A múlt században híres paksi siller, ami mint műfaj újra kezd divatba jönni (szerencsére!), a kóstolón is megmutatta erényeit. A györkönyi Sarok pincétől a Schillerüket emelném ki, ami a kicsit könnyedebbre hangoltak közé tartozik, azonban túllép a rosékon, és a tutti-fruttin málnával, eperrel, friss gyümölcsökkel. Fabroéktól a Salut fantázianévre hallgató siller gyöngyöző volt az, ami nagyon tetszett. Gyönyörű piros szín, apró buborékok, kellemes frissítő gyümölcsös íz. Maximálisan ajánlott, ez tetszett a legjobban az este folyamán. Az Érintés fantázianevű cserszegi fűszeres gyöngyözőjük nagyon illatos, és kicsit sok a cukor benne, de igazi csajos bornak akár elférhet. A Molnár Pince 2009-es Caubernet Sauvignon-ja volt az est legjobb vörösbora számomra. Bár itt is lehetett volna kevesebb a hordó, de csak árnyalatnyival. Rendben volt. És a címke versenyt is a bölcskei pince nyerte!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!