Benne van a politika is

2013. február 23. 13:53

Ezen az új lemezen pontosan az szerepel, ahogyan most látom a világot, és mindebben benne van a politika is. Interjú.

2013. február 23. 13:53
Szikora Róbert
Recorder

„Bár a krónikák szerint 1982 decemberében már megalakult az R-GO és a Pulzus szilveszteri adásában bemutatkozott, de az első koncertre és kislemezre 1983 elején került sor, így a zenekar idén ünnepli harmincadik születésnapját. Mit vártok ettől az évfordulótól?

Azt gondolom, hogy nem nekünk kell várni bármit is, hanem nekünk adni kell a rajongóinknak. A többes szám az én vagyok igazából. Szeretnék adni egy nagykoncertet, ha összejön az a pénz, amivel ezt meg lehet oldani. Nyárra szervezzük ezt a nagykoncertet, egy olyan különleges helyre, ahol elfér harminc-negyvenezer ember, de ez a helyszín nem egy hagyományos koncerthelyszín, még nem akarom elárulni, majd ha összejön. Úgy állítanám össze a programot, hogy félig a mostani zenekar játszana és egy dramaturgiai pillanatban előugranának a régiek. Óvatosan kell ezzel bánni, mert a közönségnek ilyenkor egy illúziót kell visszaadni. Az nem baj, ha egy zenésznek már csak három szál haja van, meg kicsit elhízott, de egy gidánál ilyen már nem fér bele, oda az illúzió. És a zenészeknek jól is kell játszaniuk, mert ha nem úgy szólal meg a dal, akkor is oda az illúzió. Éppen ezért nem szeretnék olyan idegen dolgokat beemeli, mint például szimfonikusok, vagy hasonlók. Ennek egy igazi csikidam partinak kell lennie.

Lesz új lemez is?

Igen, gyakorlatilag már készen is van, csak simogatjuk, hogy megfelelő legyen a végeredmény. Ezt az R-GO mostani felállásával rögzítettem. 2007-ben volt a régi tagokkal egy lemez, A nap szerelmesei és senki nem veregette meg a vállam, hogy de jó, hogy a Holló Józsi zongorázik. Ez a zenekar, amelyik most viszi az R-GO nevet már három éve együtt van és nagyon jó, alázatos zenészekből áll. Az ő szellemük is benne van. Zenét és szöveget mindig egyedül írok, ha úgy tetszik meghangszerelve vittem a lemezt a stúdióba, de ott már a zenekar tagjaival vettük fel, benne van az ő pontos játékuk, a lelkük. Amúgy a hangszerelés a popzenében mindig kicsit túlzó fogalomnak tűnik, itt majdnem minden adódik egymásból. Hangszerelés Beethovennél volt. Aztán olyan ma már nincs, mint ami az Amulett című lemeznél (az 1984-es második R-GO album – a szerk.) volt, hogy volt rá egy évünk és hat hónapig gyakoroltunk hozzá Budakalászon, miközben egy dal akár ötször is irányt változtatott. Az új albumnak az lesz a címe, hogy A láthatatlan légió. Sokat nem politizáltam az R-GO lemezeken, de azért a második albumtól mindig megjelent valamennyire ez a tematika is, és ezen az új lemezen pontosan az szerepel, ahogyan most látom a világot, és mindebben benne van a politika is. Persze szerepelnek dalok a dzsungelről is, de a dzsungelnek is van egy alsóbb értelmezhetősége.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2013. május 06. 18:07
Klassz, micsoda csapat . Szikora Robi, Pataky Attila, Matolcsy György. :-)))
neokon
2013. március 10. 15:34
Álszent ájtatos fidesznyik
tatka46
2013. március 10. 15:34
Amikor egy zenész,akit az igazán jegyzett zenészek kinevetik az a politikához fordul és onnan sipitozik fejhangon , mint a számaiban is, amik anno régrs régen még jók is voltak, no nem mind.El lehet játszani a vallásossággal , de ez már nem az igazi, mesterségelt. Egyetértek azzal, hogy itt Magyarországon ha valaki , szinész, zenész politizál és így direkt módon az elveszíti a még meglévő táborát is.Túl sok a politika.
Akitlosz
2013. március 10. 15:33
Hú te nagyon nem érted. Természetesen politizálha bárki akar. Csak híres, és népszerű művészember tudja, hogy nagyon nem éri meg neki pol8itizálni, mert egészen biztosan többet vezsít vele, mint amennyit nyer. Politizálás előtt még egy ország szereti, utána legfeljebb már csak egy fél ország. Üzletileg, pénzügyileg sem éri meg nekik a rajongószám radikális csökkentése. De aki hülye zenész, színész, sportoló természetesen szabadon politizálhat, szíve joga.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!