A generosa első évjárata

2013. január 23. 13:54

Nem egy tipikus alföldi bor, engem jobban emlékeztet például a balatoni borvidékekre - ez a véleménye Frittmann Péternek a magyar nemesítésű szőlőfajtáról, a generosáról, aminek 2011-es évjáratából először ők készítettek bort. A Vinoport interjújából szemlézünk.

2013. január 23. 13:54
Frittmann Péter
Vinoport

- Mikor fordult termőre a telepítés?

- 2009-ben került sor az első komolyabb generosaszüretre. Ekkor azonban még nem rendelkeztünk kellő tudatossággal azzal kapcsolatban, hogy milyen stílusú bort szeretnénk belőle készíteni, és mivel nem voltunk elégedettek a végeredménnyel, a bor nem került önállóan palackozásra. 2010 azután a szerencsétlen időjárás miatt esett ki, így az első év, amikor generosa készült nálunk, a 2011-es volt: az, amely most is piacon van.

- Milyen bort készítettetek belőle?

- A generosában megvan a lehetőség, hogy egy üde, ropogós, reduktív bort nyerjünk belőle, mi azonban úgy gondoltuk, az ilyen típusú borokból már elég áll rendelkezésre a Frittmann Pincészetben. Ezért inkább kicsivel a teljes érettség után szedtük, és bár nem került hordóba, nem törekedtünk az esetében egy teljesen reduktív technológiára sem. Ez a bor valahol félúton van a könnyed és a nehezebb fehérborok között, hiszen beltartalom tekintetében a vastagabb tételekhez tartozik, ugyanakkor illatjegyeiben őrzi a piros tramini fajtajegyeit. Úgy fogalmaznék, ez nem egy tipikus alföldi bor, engem jobban emlékeztet például a balatoni borvidékekre.

- Hogy ítéled meg, maradtok ennél a stílusnál?

- Az ízvilágot hamar elfogadták a fogyasztók, ezért kitartunk emellett a stílus mellett. Persze az évjárat adottságaira mindig figyelemmel kell lenni. Amíg 2011-ben szeptember közepén szüreteltünk, addig 2012-ben már a hónap első hetében le kellett szedni a termést. Bár a 2012-es tételt még nem palackoztuk le, úgy gondolom, hasonít majd az előző évjáratra. Várhatóan nyáron kerül forgalomba, addig pihen még.”

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!