A fess pilóta és a szép gyógyszerészné

2013. január 15. 14:54

A múlt század harmincas éveiben Siófokon fedett hidroplánpilóta-iskola működött, hozzá illő elnevezéssel folyamőr tisztek voltak a hallgatók.

2013. január 15. 14:54
Dr. Varga Sándor
Hidroplánok

„A trianoni békeszerződés a vesztes országoknak nem engedte a katonai repülést, akik a tilalom alól sport és egyéb más formákban próbáltak kibújni. A Balatonon ez a fedőszó a viharjelzés és kárfelmérés volt. 1931 nyarán a vízen való fel- és leszállás gyakorlására beindították a Balatoni Vízirepülő Iskolát. Az iskola Junkers gépekkel működött, melyekre úszótalpakat szereltek. Állományába három Junkers A50 Junior kétüléses kiképző gép és egy hatszemélyes Junkers F13 hidroplán tartozott. A kétülésesek a lajstromon kívül Duna, Zala, Balaton elnevezést is kaptak. (...) Balázs András: Csak hobbim volt a repülés című, a szerző saját kiadású könyvében megjelent bájos történetéből idézünk:

»Ma is áll egy kis emlékoszlop Balatonújhelyen, a Szigliget utcában, Szent-Istvány Dezső főhadnagy emlékét őrzi. A siófoki mulatóban vidám társaság gyűlt össze, köztük fiatal repülőtisztek, lányok, asszonyok, a siófoki úri társaság krémje, java. Ebben az időben a siófoki mólónál néhány Junker típusú hidroplán légi kikötőjéből gyakorlatoztak a
„folyamőr” tisztek. Cigányzene mellett reggelig táncoltak, énekeltek, ittak. Az asszony szép volt és fiatal, a főhadnagy fess és elegáns a „folyamőr” tiszti egyenruhában. A férfi egész este csapta a szelet a szépasszonynak. Hajnalban hazakísérte. Ártatlan szerelem, inkább rajongás volt az egész.

Szíve odahúzta a szépasszony házához. Motorbőgésre ébredt a környék, majd tompa puffanás hallatszott. Gépe elakadt a jegenye csúcsában, ott égett el a szépasszony háza közelében. A gyógyszerész a botrány miatt elhagyta feleségét. Az asszony élete végéig gyászolta ártatlan hódolóját. Elmúlt azóta sok-sok év, van valaki, aki minden évben, halottak napján még ma is virágot visz a kis emlékműhöz.«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!