Szükség van az eurókötvényre!

2012. december 01. 14:43

Az európai adósságválság egy rendkívül egyszerű logikai szálon keresztül felvázolható.

2012. december 01. 14:43
Kovács Balázs
Pénzügyi Szemle Online

„Az európai adósságválság egy rendkívül egyszerű logikai szálon keresztül felvázolható - kezdte előadását Erik Jones, a Johns Hopkins University professzora. A közös európai deviza megalkotása pénzügyi integrációhoz vezetett, amit az egyes eurózóna tagországok kamatlábainak konvergenciája kísért. Az egységes kamatszintek a különböző versenyképességgel működő országokban a makroegyensúlyok megbomlásához, eszközár-buborékokhoz vezetett, aminek vége nem is lehetett más, mint pénzügyi és gazdasági összeomlás.

A gyengébb fundamentumú országokból a húr elpattanását követően menekült a tőke - mind a befektetők, mind a betétesek részéről -, így a közös devizát használó, és így egységesnek látszó fizetési övezetben nem a deviza, hanem az állampapírpiacon alakultak ki országspecifikus likviditási válságok, veszélybe sodora ezáltal nem csak az adott ország, de a teljes monetáris unió stabilitását.

Szükség van az eurókötvényre!

Erik Jones szerint a megoldás csakis az lehet az eurózóna gondjaira, ha a közös deviza mellé életre hív egy közös állampapírpiacot is - csakúgy, mint ahogyan az az Egyesült Államokban működik -, ebben az esetben ugyanis válságos időkben az egységes állampapírpiac egyenesen erősíthetné a fizetési övezet stabilitását.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
almafa
2012. december 02. 14:35
Vicces egy marhaság ez. Az USA-ban világosan elhatárolt az egyes államok és a szövetségi kormány feladata és jogköre. Az eu-ban mi a szétválasztott? És ki a megválasztott? Barroso? Rompuy? Szóljon aki rájuk szavazott! Aki tudott rájuk szavazni!
kulalak
2012. december 01. 22:14
"... megvalósítás módja azonban már erősen kérdéses. Félő ugyanis, hogy ha az eurózóna tagok közösen adnának el államkötvényeket, akkor ugyanolyan országspecifikus egyensúlytalanságok alakulnak ki, mint az euró születését követően. A morális kockázatot kezelni kell,..." "...piaci ítéleten túl érdemes lenne létrehozni a fiskális unió alapjait is jelentő központi pénzügyi intézményeket,..." Amerikai vélemény (kibicnek ingyen); persze, persze.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!