Táncolnak Gangnam Style-t a Műcsarnok előtt?

2012. november 27. 18:41

A Fidesznek a nemzeti kultúra annyiban fontos, amennyiben elvonja az emberek figyelmét a kellemetlen témákról.

2012. november 27. 18:41
Földes András
Index

Érdekes, hogy míg a Fidesz minden meglepő húzásáról születnek magyarázatok, a kulturális átalakítást senki nem elemezte. Pedig talán arról van szó, hogy Orbán Viktor direkt több pólust hoz létre, hogy az egymással viaskodó felek közt ő lehessen a döntőbíró. Csak éppen nem látni azt a kulturális ügyet, amiben szükség van ilyen ördögi tervre. A követhetetlen változásokkal, pénzelvonással, az ultrakonzervatívok helyzetbe hozásával a kormány talán a baloldali, liberális közeget akarja szétzúzni, hogy az ellenzéknek még csak tere se maradjon, ahol eszmét cserélhet? De akkor miért szántották be a jobboldali segítséggel beiktatott Gulyás Gábor Műcsarnokát, és miért táncoltatják ilyen kínosan L. Simont?

Annyi nyugtasson minket, hogy nemcsak a Kreml Parlament falain kívülről furcsa a történet, de belülről sem érthető. L. Simon a színfalak mögött durva vitákat is vállalt az MMA-t vezető Fekete Györggyel, aminek az lett az eredménye, hogy az MMA még több jogosítvánnyal és pénzzel jött ki a parlamenti szavazásból.

Nincs ördögi terv. A felfordulás mögött nem szándékok láncolata van, hanem a teljes érdektelenség. A Fidesznek a nemzeti kultúra annyiban fontos, amennyiben elvonja az emberek figyelmét a kellemetlen témákról. A pénzhez köthető területeket, a műemlékvédelmet (akadályozzák a beruházásokat), a filmet (sok külföldi pénzt hoz be), már elvitték más tárcákhoz, a maradékból annak osztogatnak, aki éppen közelebb van, és jópofákat mond. Ha Kerényi, Fekete vagy Markó rácelluxozzák magukat a miniszterelnöki kilincsre, kisírhatnak némi pénzt a játékaikra.

A többieknek az a lehetőség marad, hogy elveik ellenére is egyetértő nyilatkozatokat adjanak ki, mint L. Simon. Lemondjanak, mint egy napja Gulyás Gábor. Vagy lapítsanak, mint az előző kormány idején még progresszív Rockenbauer Zoltán. És persze forgathatnak egy Gangnam Style-videót, amivel pont annyira lehet megroppantani a rezsimet, amennyire Aj Vej-vejnek sikerült demokratizálnia Kínát.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tarackos
2012. november 27. 21:58
"A Fidesznek a nemzeti kultúra annyiban fontos, amennyiben elvonja az emberek figyelmét a kellemetlen témákról." Szerintem is. Ahhoz viszont elég Lajcsi vagy Jimmy fia. Attól lehet ám menetelni!
várúr
2012. november 27. 20:39
Földet Földes Adrásnak! Legalább egy talpalatnyit! Lehetőleg a Műcsarnokban! Na lapozzunk felebarátaim.
Google
2012. november 27. 19:45
Nemzeti kultúra és Földes András. Itt valami elírás lesz.
Justicia
2012. november 27. 19:14
orbántól (de genere) távol áll a művészet, a kultúra. Azt azért tudja, hogy a valódi ! művészek szuverén (és többnyire liberális gondolkodású) személyiségek, ezért kell megosztani, szétverni. ellehetetleníteni őket. Az ellenzékben töltött 8 évben kellően felkésült a hatalom módszeresen, minden területen történő átvételére. Ezért kerülhettek előtérbe az eddig sehol sem lévő harmadosztályú (vagy az alatti), magukat akadémikusnak aposztrofáló senkik, akiknek a tehetsége a fideszhitben nyilvánul meg. (Hogy meddig bírják ki egymást, az csak idő kérdése.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!