Oremus - A mértani közép

2012. október 03. 12:30

Nem könnyű megmondani, hogy Tolcsvának van egy Oremusa, vagy az Oremusnak van egy Tolcsvája.

2012. október 03. 12:30
Alkonyi László
Tokajwine.net

„A borok minősége, az összkép teljessége és a részletek kidolgozottsága szempontjából is az Oremus a világ bármely (hangsúlyozandó: bármely!) vezető borvidékén megállná a helyét. Ez még akkor is így van, ha székhelyének otthont adó Tolcsva kicsit beleszürkült elmúlt húsz esztendőbe. Tolcsva egykori jelentősége, súlya és arca ma már nem ismert a hazai »bortudatban« – vagy legalább is mindez nem magától értetődő.

Sajnos – tehetjük hozzá, hiszen ritka bájos településről van szó. Az észak-keletre kivetett Hegyalján fokozottan igaz, hogy a pincészetek mozgásterét az átlagosnál jobban meghatározza a befogadó település állapota, helyzete, összeszedettsége, hogy a helyi vezetés kijelölt-e értelmes célokat, s izmosodik-e a helyi közösség. Minél kisebb egy birtok, annál nehezebben tudja függetleníteni magát a befogadó településtől. Ha egy borászat elég nagy, a kiszolgáltatottság enyhíthető. Az Oremus szép, nagy és tudatosan építkezik. Tulajdonképpen nem könnyű megmondani, hogy Tolcsvának van egy Oremusa, vagy az Oremusnak van egy Tolcsvája. (...)

Az Oremus borstílusa Tokaj-Hegyalja mértani közepének tekinthető – határozott, önálló filozófiával. Magam részéről persze nagy örömmel venném, ha a borászatban kijelölnének egy vezető dűlőt, s onnan évről-évre (ha megengedi az évjárat) megszületne egy, a konkrét termőhelyhez köthető bor, ami viszonyítási pont lehetne: a birtok többi borához és más birtokokhoz mérve is. No, ez persze az én filozófiám és nem az Oremusé: márpedig e birtok nélkül ma nem nagyon beszélhetnénk színes Hegyaljáról.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!