Hogyan jutott idáig Azerbajdzsán?

2012. szeptember 01. 12:37

Vannak, akik úgy gondolják, hogy Washingtonnal szemben Alijevnek Moszkva felé kellene fordulnia.

2012. szeptember 01. 12:37
Gereben Ágnes
Portfolio

„A mai Azerbajdzsán az évszázadok során hol arab kalifátus volt, hol mongol, perzsa vagy ottomán, hol orosz uralom alatt állt. Területét még 1828-ban felosztották egymás között az oroszok és a perzsák. Ekkor alakult ki az a képtelen helyzet, hogy az azeriek többsége - ma körülbelül 16 millió ember - az ország határain kívül, Iránban él. A perzsa ország északi részét ezért nevezik Dél-Azerbajdzsánnak, amelyet a második világháború alatt Sztálin minden lehetséges eszközzel megpróbált megszerezni a Szovjetunió számára, részben geopolitikai helyzete, részben természeti kincsei miatt.

A Vörös Hadsereg már be is vonult a régióba, és az expanziós szándék nyomatékosítására megjelent az azeri szovjetköztársaság kommunista pártjának első titkára, Mir Dzsafar Bagirov is. A brit szövetségesekkel kötött megállapodás értelmében azonban hat hónappal a Hitler felett aratott győzelem után az angol csapatok kivonultak a perzsa állam északi területeiről, a Vörös Hadseregnek pedig távoznia kellett Dél-Iránból.

A Vörös Hadsereg így kénytelen volt átengedni a terepet a sahnak, aki azután borzalmas mészárlást végeztetett Észak-Irán szakadár azeri csoportjai, főleg az értelmiség tagjai között, hogy elvegye a kedvüket az anyaországgal való egyesüléstől. Bizonyos fokig ezt a politikát érvényesítette a Reza Pahlavi sah uralmát megdöntő ajatollahok uralma is. A helyzet mindmáig a hamu alatt szunnyadó parázs hasonlatával írható le a legjobban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaktuszvirág
2012. szeptember 02. 05:55
Itt az történt,hogy az Azeri kormány alkalmazta azt a muszlim törvényt,hogy a hitetleneknek (nem muszlimoknak) tett ígéretet nem kell betartani.Ez pont olyan mint,hogy a cigányok szerint nem cigánytól lopni nem bűn,vagy a zsidók szerint a gójok feladata,hogy a zsidókat szolgálják.
kalasnyikov
2012. szeptember 02. 05:21
ugyan ágika....lemaradtál néhány brossurával. Az ifjabb Alijev, aki a moszkvai mgimo egykori diákja és igen müvelt, nyelveket beszélő ember alaposan megváltoztatta Azerbajdzsán státusát. Jelenleg Moszkva keresi kegyeit és nyugodtan szarhat az örmény félzsidó maceszok nyavajgására. Egyébként pedig a magyar kormány a nemzetközi jognak megfelelően lépett és nem vitatható egyetlen lépésünk sem. Picsába a sok dezinformátorral. Aki nem hiszi menjen le Jerevánba vagy halgassa a jereváni rádiót. Egy alattomos, ócska banda.
smogger again
2012. szeptember 01. 21:16
páviánal=páviánnal
Zatvorodverazsdnyikov
2012. szeptember 01. 20:26
Ahogy elnézem a hozzászólásokat - itt is, meg minden felé a Mandineren innen és túl - a kormányzati lépés pontosan telibe találta a magyar keblekben dúló indulatokat és megfelel a verbális polgárháború egyetemes vágyában hörögve küzdő összes feleknek.A véleménymondók hegyirablókat is felülmúlni képes stílusát azonban politikai elitünk még csak távolról és félve közelgeti.De ha esetleg sikerülne kiterjeszteni a hadműveleteket Csecsen- és Ingusföld felé is?...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!