Négyszázötvenegy

2012. augusztus 14. 10:23

A nonkonformisták zendülésére, Kulturálisan Felszabadított Területekre, az olvasók összeesküvésére és a gerillaolvasás harci utasítására van szükség.

2012. augusztus 14. 10:23
Békés Márton
Békés Márton
Jobbklikk

„Ahogy a posztindusztriális urbanizáció kitermelte a maga belső ellenmozgalmait, mondjuk a gerillafásítást, a tetőfüvesítést és a közösségi kerteket, úgy lesz az élet közelségéhez visszatérő, a szubjektivitást, a függetlenséget és a szellem hatalmát hirdető könyvolvasás egyfajta ellencselekvés mindarra, ami a fogyasztói tömegtársadalomban töltött mindennapjainkat körülveszi. Rájövünk például, hogy sokkal termékenyebb egy paradoxon, mint egy megoldott egyenlet. És hogy a könyvolvasás mágikus hatásáról, felszabadító erejéről és a független ember ideáljáról van szó akkor, amikor dacosan ellentmondunk úgy az irritáló könyvdömpingnek, mint a szellemtelenség népszerű divatjainak.

Ahhoz, hogy ne legyünk »elektromos barlangokból kileső szürke állatok«, valóban »el kell kezdeni a mentést és őrzést« - ahogyan Montag mondja -, de eközben sem a tett azonnali érvényéről és esztétikai erejéről, sem a gondolkodás lassú és üdvös folyamatáról nem szabad lemondanunk. (»Tenni fogok valamit! Nem tudom, mit, de valami égtelen nagyon!« Ismét Montag.) Nem volna jó ugyanis, ha beteljesedne Nietzsche jóslata, és csak az állagőrzéssé korcsosult konzervativizmus és a hamis liberalizmus között lehetne választani, mégpedig imigyen: »egyik múmiákba szerelmes, a másik kísértetekbe, s mindkettő ellensége minden húsnak és vérnek« (Im-igyen szóla Zarathustra). A nonkonformisták zendülésére, Kulturálisan Felszabadított Területekre, az olvasók összeesküvésére és a gerillaolvasás harci utasítására van szükség! Könyvtárak és olvasószobák kazamatáiba visszavonulva, antikváriumok alkotta kulturális katakombákban bolyongva sajátítható el mindaz, amire szükségünk van. A könyvek általi »aktív befogadás« (Szerb Antal) élménye ugyanis a megértés legnemesebb formáján túl határozott álláspont is.

Guy Montag könyvégetőből lett bibliofil lázadó. Idővel a főhőshöz hasonlóan a híres könyvcím is változáson megy keresztül: a cím, amely egykor pusztán arra utalt nagyon ötletesen, hogy mi az a pont, amikor a papír tüzet fog, lassan átlényegül és egy átfogóbb jelenség szignáljává válik. Az angolszász hőmérséklet-mérésre szolgáló skála neve ugyanis idővel lekopni látszik, és marad a szám, amely egyszerre fejezi ki a könyvek szellemiségét, és szít ellenállást az elpusztításukra való törekvéssel szemben.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2012. augusztus 14. 13:33
A könyvakben legalább annyi badarság van, mint a mindennapi életben. Aki a badarságokat olvassa akkor sem lesz művelt, ha sokat olvas. A badarságok kiszűrése viszont nem tetszik az író uraknak. Az cenzúra.
Zokni
2012. augusztus 14. 11:25
A rossz hír az, hogy az olvasás hiánya nem a tiltásnak, hanem az érdektelenségnek köszönhető. Nincs más hátra, mint valamilyen másik médiumot találni. De persze azt is csak az elit veszi igénybe. Úgyhogy mindegy is.
zolinho723
2012. augusztus 14. 11:09
Most is olvasunk!!!!!!
kjkj945
2012. augusztus 14. 11:07
Van a neten is már rengeteg könyv, ami digitalizálva van. Már lassan a 2. generáció nő fel, akiket a szülők inkább a tv elé ültettek, (játékgép), minthogy ellenőrizték volna, hogy tud-e olvasni rendesen. Közrejátszott Pozsi szóképolvasási baromsága. Az abc megtanítása helyett. Azért is nem olvasnak, mert értelmezési nehézségeik vannak. Többször láttam az utcán értékes könyveket kidobva. Ahelyett, hogy iskoláknak, vagy a székelyeknek juttatták volna el. Sajnos a gengszterváltás előtt a bulvár könyvek jobban fogytak. Szépirodalmi alig volt. A kölcsönkönyvtárak száma is ezek miatt nagyon lecsökkent. De a tudatlanokkal a hatalom könnyebben elbánik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!