Jön a SuperTV2

2012. július 16. 09:36

Fél év kemény munkával állítottuk össze azt az új koncepciót, aminek részeként még ősszel elindítunk egy új adót, amely saját gyártású műsorokkal próbálja majd magához vonzani a nézőket. Interjú.

2012. július 16. 09:36
Simon Zsolt
Index

Július 9-én lejárt a TV2 földfelszíni sugárzási engedélye. Sajtóértesülések szerint a csatorna mégsem helyezi át a székhelyét más uniós országba, mint például a Viasat3, hanem a szerződés meghosszabbításáról állapodott meg az NMHH-val. Miért éri meg Magyarországon bejegyezni egy tévécsatornát most, hogy az analóg földfelszíni sugárzást egyre kevesebben fogják?

A jelenlegi tervek szerint 2014. december 31-én kapcsolják le az analóg földfelszíni sugárzást, de mi reménykedünk abban, hogy a digitális vételi megoldások terjedésével erre még hamarabb is sor kerülhet. Nekünk minden néző fontos, ezért gondoltuk úgy, hogy szerződést hosszabbítunk az NMHH-val, és továbbra is a magyar törvények hatálya alatt szeretnénk folytatni a műsorsugárzást.

Az RTL új, nagy költségvetésű adót indít ősszel RTL2 néven. Most hogy az RTL a kis csatornáival már a kábelpiacon is jelentős szereplő lett, a TV2 feladta a küzdelmet?

 

Az RTL Klub már két éve tervezi egy új adó beindítását. Mi fél év kemény munkával állítottuk össze azt az új stratégiai tervet és koncepciót, aminek részeként még ősszel, november elején elindítunk egy új adót, amely nagy költségvetésű saját gyártású műsorokkal próbálja majd magához vonzani a nézőket, amelyek a piaci folyamatok miatt az országos adókról a kábeltévékhez vándorolnak. Ez a csatorna lesz a SuperTV2. Azt gondolom, hogy az RTL azért sürgette meg az RTL2-t, mert mi is lépünk.

A TV2 a tavalyi évet gigantikus, 9 milliárd forintos veszteséggel zárta. A külföldi tulajdonos most mégis milliárdokat fektet ezek szerint fejlesztésbe. Miért?

A tavalyi veszteség jelentős része abból fakad, hogy le kellett írni több filmcsomag árát is, ami a könyvelésben súlyos milliárdokat jelent, de a cég közel sem teljesített ilyen rosszul. EBITDA pozitív volt. Ráadásul tavaly számos olyan költségcsökkentő intézkedést hoztunk, amelyek hatása csak idén jelentkezik majd.

A ProSiebenSat.1 csoportot pedig vélhetően meggyőzték a TV2 idei eredményei. A súlyos költségcsökkentések ellenére ugyanis a csatorna nézettsége évek óta nem volt ilyen közel a riválisához. Amíg például tavaly főműsoridőben a kereskedelmi célcsoportban 9,7 százalékpont volt a két adó nézettsége közti különbség, idén ez mindössze 4,2 százalékpontra csökkent. A teljes napot tekintve még kisebb a különbség a TV2 és az RTL Klub között, egyre több napot nyerünk mi, és mindezt úgy, hogy a kiadások visszafogása miatt a Megasztáron kívül nem indítottunk új műsorokat, nem kísérleteztünk, a stabilitásra törekedtünk. A hosszú Tények, hosszú Jóban Rosszban kétpúpú teve stratégia bevált.

Nézettségünk alakulása, a programráfordítások hatékonysága meggyőzte a tulajdonosokat, hogy érdemes invesztálni a csatornába és a cégbe. A televíziós trendekhez és a piac átstrukturálódásához képest ugyan késve, de elindítottuk a FEM3-at és a PRO4-et. Kábelcsatornáink lefedettsége és nézettsége folyamatosan nő, a FEM3 mára a második legnézettebb női csatorna.

A portfóliónk ugyanakkor csak egy új, nagy költségvetésű adóval lehet teljes. Ráadásul a válság miatt a reklámpiac is folyamatosan szűkül, és hiába nő idén akár 15 százalékkal is a részesedésünk ezen a piacon, évi 12-14 milliárd forintból nem tudunk fenntartani egy ekkora céget. Így egyre fontosabbá válnak a a kábel- és műholdszolgáltatóktól érkező árbevételek. Ezt a tulajdonosok is megértették, és támogatnak minket. A csatorna-portfólió megerősítésén és bővítésén túl jelentős technikai fejlesztéseket is finanszíroznak: ősztől mind a TV2, mind a SuperTV2 HD minőségben sugároz majd.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Barnabox
2012. július 16. 15:46
Már látjuk is az új irányt! Azt a rakás szart amit esténként ezek megőrültek címmel adtok! Csak gratulálni tuduk!!!
tunde04
2012. július 16. 15:20
saját gyártású produkciókkal? mondjuk mint a Jóban rosszban? hát én egyet láttam az elején, azóta köszönöm nem kérek belőle! az ilyen műsorokkal termelitek ki a rosszabbnál-rosszabb celebeket, akikről azt olvashatjuk, h a tv2 sztárja. pfejjj!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!