Olaszrizling nélkül elképzelhetetlen a Balaton-felvidék

2012. május 01. 09:40

Amikor mi 2006-ban az első fürtöt leválogattuk, megmozdult a falu, emlékszem, még a kocsmánál is megállítottak - mesélte első fürtválogatással kapcsolatos élményét a köveskáli Pálffy Gyula a Vinoportnak. Az interjúból szemlézünk.

2012. május 01. 09:40
Pálffy Gyula
Vinoport

„- Sok szőlőfajtával foglalkozol, mégis melyekben látod az igazi potenciált?

- Inkább a fehér szőlőkre koncentrálnék a jövőben. Közülük kellene kiválasztanom azt, amelyből a legtöbbet tudom kihozni. Nagy reményeket fűzök a furminthoz, de kíváncsi lennék a rajnai rizlingre is. Olaszrizling nélkül pedig el sem tudom képzelni a pincészetet. A chardonnay-ról már lemondtam, a zöld veltelini viszont még kérdést jelent számomra. Hosszútávon szeretném egy vezető fehér fajtára redukálni a kínálatunkat, amit kék szőlő egészíthet ki. A kékfrankos és a syrah nagyon érdekel, de egyelőre nem vetem el a kadarkát sem.

- Megfogalmazható az, hogy a szőlőfajták és a termőhely segítségével milyen borokat szeretnél készíteni a jövőben?

- Nem akarok uniformizált sablonborokat készíteni. Az erre fogékonyaknak, a lehető legtöbb természetességgel szeretnék különlegességeket kínálni. Ez a szemlélet pedig a ragadós, a kisebbik fiam éppen borásznak tanul, és az itthon látottak miatt bőven akad is konfliktusa az iskolában.

- Milyen területen alakulhatnak ki véleménykülönbségek?

- Bár a csúcsborászatok kapcsán sokszor emlegetjük a terméskorlátozást, érdemes tudni, hogy ennek elterjedtsége koránt sem olyan régi és általános, mint sokan gondolnák. Amikor mi 2006-ban az első fürtöt leválogattuk, megmozdult a falu, emlékszem, még a kocsmánál is megállítottak. Csak amikor az első sikereket látták, kezdtek az itt élő fiatalok hinni a szemléletváltás szükségességében. Azóta könnyebb a közös munka.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2012. május 02. 19:36
ALKOHOLISTÁK, BORBÁRÓK, ez is a Cion bölcseinek jegyzőkönyvének egyik fejezete! Függőség! Nincs "kultúrált borozgatás"! Műmámor! Tollasodnak a borKÉSZÍTŐK! Kopaszodnak az ALKOHOLISTÁK!
red label
2012. május 02. 00:07
Gyurcsány is a borokról irt tudományos munkát. Ki kérdezi meg végre a Ferit, hogy hol a másolat??? Mert azt megszokták őrizni,otthon a könyvespolcon főhelyen, mert büszke vagyok rá. Vagy megint hazudik, "reggel,délben,este," és azt mondja, hogy a volt sogóra hazudik. ennek az embernek nincs bőr a fizimiskáján,mert ő a balodal "gyöngyszeme" Jellemző!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!