Huszonkettő III.: Zalai borvidék

2012. március 06. 11:12

Gondoltátok volna, hogy egykor az ország egyik legmeghatározóbb borvidéke volt a zalai? Ma sajnos az ihatatlan, leginkább direkttermőkből szűrt „bor” szinonimájaként kerül szóba a legtöbb helyen.

2012. március 06. 11:12
Tony D'Amato
Gasztroszex

„Gondoltátok volna, hogy egykor az ország egyik legmeghatározóbb borvidéke volt a zalai? Ma sajnos még mindig (a 20. század második felében lerombolt hírnevének köszönhetően) az ihatatlan, leginkább direkttermőkből szűrt »bor« szinonimájaként kerül szóba a legtöbb helyen. (...)

Aki csak egy kicsit is elmélyedt már a magyar borok világában, akit egyszer is elvarázsolt bármilyen fehérbor, az biztosan ismeri Bussay Lászlót és a csörnyeföldi birtokát. Azt azonban már nem biztos, hogy tudja, hogy melyik borvidékről is érkeznek az ország egyik legszebb fehérborainak szűk elitjébe tartozó tételek. Bussay Doktor szinte egyedül cipeli a hátán a borvidéket, készíti kivételes minőségű fehérborait (szürkebarát, tramini, olaszrizling, rajnai rizling, furmint, sárga muskotály, szerémi zöld), próbálkozik kék szőlőkkel (csókaszőlő, pinot noir), és viszi tovább a csörnyeföldi és a vörcsöki uradalmi szőlők-pincék hagyományait. Megkerülhetetlen név a borvidéken, ha szerencsénk van, kemencében sült malacba vagy finomabbnál-finomabb vadétkekbe is belefuthatunk nála.

Kevesebben, egy-két vájt fülű ismerheti még talán a csáfordi Veress Pincét. A világon egyedülálló módon csak náluk kóstolható a pintes szőlőből készült (fehér)bor. Ezt az ősi fajtát (is) Németh Mártonnak köszönhetjük, ő mentette meg az utókornak. (Nem vicc, komoly dolog ez, azért az már letett valamit az asztalra, aki megment egy fajt a kipusztulástól.) Több tíz hektáron gazdálkodnak, kizárólag fehér fajtákkal (szürkebarát, pintes, királyleányka, sauvignon blanc, olaszrizling, chardonnay, rizlingszilváni, zöldveltelini). Érdemes hozzájuk betérni, nagyobb csoportokat is tudnak fogadni, boraik kitűnőek és ráadásul egészen verhetetlen áron juthatunk hozzájuk. Volt szerencsém a család vendégszeretetét élvezni egyszer, és hát  a családfő felesége által készített ételek is megérnének egy misét.

A nagyradai Cezar Pincészet messze a legnagyobb birtok a borvidéken, szőlőterületeik nagysága a száz hektárhoz közelít. Természetesen modern technológiával, üzemi keretek között dolgozzák fel a szőlőiket, rengeteg fehér és vörös fajtával dolgoznak, és a cégcsoporthoz tartozik a pécsi Littke Pezsgőgyár jogutódja is. A legújabb divatoknak megfelelve készítenek például (fém)dobozos habzóborokat (fehér és rozé) a nyári forróság kezelésére, de érdekességképpen kóstolhatunk náluk nektárt, szőlőmagolajat vagy éppen - az argentin borász(ati tanácsadó)nak köszönhetően - malbec-et is. Megbízható minőséget állítanak elő, nagy mennyiségben, és a vendéglátás teljes spektrumát le tudják fedni, egy látogatás náluk akár egy teljes napot is szépen kitölthet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!