Éppen csak megúsztuk

2012. január 01. 11:38

Egyelőre mindenki fellélegezhet. Az egészségügyi rendszer – noha ki kell mondani: az utolsókat rúgja minden jó szándék ellenére is – nem roppan meg véglegesen január elsején. Igaz, mindez szinte csak perceken múlott.

2012. január 01. 11:38
Lippai Roland
MNO

Talán senki sem gondolta, hogy a rezidensek olyan kemény lépésre szánják el magukat, amelynek komoly kihatásai lehetnek a rendszer fenntarthatósága szempontjából. Nem tököltek: úgy 2500-an helyezték letétbe a felmondólevelüket arra az esetre, ha január elsejéig nem rendezik a sorukat. Senkinek le legyenek kétségei afelől, az orvostársadalom egy olyan generációjáról van szó, amelyik nem akar bezsebelni évi sok tíz milliárdnyi hálapénzt, tisztában van képességeivel és tudásával. S főleg azzal, hogy a svédek, a németek, a norvégok a csillagokat leimádkozzák az égről a magyar orvosokért. Ennek megfelelően nyúltak az eleddig valóban szokatlan és súlyos eszközhöz.

A súlyos helyzetben reményt ad, hogy a
miniszterelnök és az államtitkár is elő tudott állni olyan aduásszal, ami az utolsó pillanatban is lehetővé tette, hogy a káosz helyett a párbeszéd és a konstruktív gondolkodás felé mozduljanak el a szereplők. A jelek szerint, noha minden bizonnyal az idegek harca is folyik, abban mindenki egyetért: beteg nem maradhat ellátatlanul, s méltatlan bérállapotok uralkodnak a rendszerben.

Megeshet, akad itt olyan ember – akár politikai haszon reményében –, aki hülye gyerekként örült volna, ha robban a rendszer. Nos, az
időzítőt megpiszkálták, újabb három hónap van arra, hogy megszülessen a történelmi megegyezés. Ez immár csak »történelmi« lehet, hiszen a helyzet olyan súlyos a rendszer dolgozói és voltaképpen a nemzet állapota szempontjából is, amit kisebb súlyú alkukkal már nem lehet kordában tartani.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1120
2012. január 02. 02:21
És ha érvénybe lépnek a felmondások? Szlovákiában megoldották, mert ott is, meg nálunk is van rá törvényes lehetőség. (Egyébként meg amíg az orvosok többsége luxuskocsikból integet, addig nem kéne sírni... Külföld? Csak tessék! De előtte kamatostul visszafizetni a köztudottan legdrágább képzés teljes összegét.)
Viktus
2012. január 01. 12:35
Eü rendszer már rég klinikai halál állapotában tetszeleg ... hosszú évek óta alulfinanszírozott.
Honfi-fi
2012. január 01. 12:28
Azért egyszerre 2500-an nem biztos, hogy azonnal találnak másik munkahelyet. Szval 2 élű ez a fenyegetőzés. Ami meg az eü. megroppanását illeti, azon már évtizedekkel túl vagyunk. Szánalmas balkáni állapotok vannak, a betegeket elemi szinten leszaró egészségügyi személyzetekkel (orvosok, ápolók egyaránt). A kevés jóérzésű munkatárs, meg belebetegszik, vagy belefásul szép lassan abba az amorális közegbe, amiben létezni kénytelen.
Senye Péter
2012. január 01. 11:51
A dokik elbizonytalanodásában az is közrejátszhat, hogy legtöbbjüket odakint tárt karokkal, de (a válság miatt) csukott pénztárcákkal várnák.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!