Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Last minute Antarktisz III: A tökéletes úticél

2011. december 27. 17:36

Ilyen büdös kontinens nincs még egy a világon.

2011. december 27. 17:36
Bede Márton
Panamericana

„Két nap a hajóút csak oda, az Antarktisz különlegessége viszont mindjárt az első partraszállásnál nyilvánvaló. Ilyen büdös kontinens nincs még egy a világon. A pingvinek szinte minden partszakaszon hatalmas kolóniákban fészkelnek, a pingvinguánó illata pedig sátorszerűen beborítja a környező négyzetkilométereket. Hajónkon, az Antarctic Dreamen nemcsak azért adnak minden utasnak egy gumicsizmát az út idejére, mert ezt követelik meg a szigorú antarktiszi turisztikai szabályok, hanem mert nem valószínű, hogy bárki fel akarná venni otthon azt a cipőjét, amivel bokáig gázolt a pingvinkakában.

A gumicsizmákat minden partraszállás előtt és után is fertőtleníteni kell, nehogy bármi megbolygassa az Antarktisz elszigetelt ökoszisztémáját. A szabályok ezen túl is nagyon szigorúak. Tilos a mohára lépni. Tilos bármilyen állathoz öt méternél közelebb menni. A tengerbe még hamuzni is tilos, aki beledobott volna valamit, azt nyilván helyben kivégzik. Tilos a totyogó pingvinek hóba taposott ösvényeire lépni, mert a mély embernyomokban szerencsétlenek hasraesnek.

Mivel ilyen sok a szabály, szabadon bóklászásról itt szó sem lehet. A napi egy-két partraszállás mindig csoportosan, vezetővel történik, és vagy eleve libasorban kell menni a vezetők mögött, vagy szigorúan azon a területen belül kell maradni, amelynek peremeit smasszerként őrzi a személyzet. Akit zavar a rend, ne ide jöjjön vakációzni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
wartog
2011. december 28. 10:11
A Bedét be sem engedtem volna az Antarktiszra. A pingvinek évekig ne fogják kiheverni.
Vizigót
2011. december 27. 20:50
Te Marci, ott a messzi Antarktikán vajon milyen virágot zabálsz apafej?
nagykata
2011. december 27. 18:36
ugye ott maradsz? könyörgöm maradj ott!!! igérem, hogy senkinek sem fogsz hiányozni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!