Döbrögi elvtárs, háromszoros elévüléssel verik azt kenden vissza

2011. november 29. 18:21

Remegő aggokba nehéz belelátni az egykori bestiális gyilkost, és utólagos elítélésük aligha hozhat társadalmi katarzist.

2011. november 29. 18:21
Zádori Zsolt
HVG

„Orosz Lajos és Toldi Ferenc. A kevesek közül kettő, akiket olyan, a pártállam nevében, érdekében vagy egyetértésével elkövetett súlyos bűncselekményekért ítéltek el, amelyeket az elkövetéskor hatályos büntető törvény figyelmen kívül hagyásával politikai okból nem üldöztek. Nevüket környezetükön kívül szinte senki nem ismeri. Soha nem töltöttek be vezető pártállami pozíciókat, hatalmat nem birtokoltak, akár balekoknak is tekinthetjük mindkettőjüket, de szánni azért nem kell őket. Ahogy Kőszeg Ferenc 1995-ös, ma is érvényes cikkében nevezte őket: ők a »bűnös bűnbakok«. Karhatalmistaként fegyvertelen salgótarjáni tüntetőkre nyitottak tüzet 1956. december 8-án, és a véres megtorló akcióban 48 ártatlan ember halt meg. Jogerős ítéletében öt-öt év fegyházat szabott ki rájuk Strausz János tanácsa szándékos emberölés miatt.

Ez a cselekmény normál esetben húsz év alatt évül el, ám Oroszék háborús helyzetben, a szovjet intervenció idején a genfi egyezmény alapján szankcionált bűncselekményt követtek el, amikor fegyvertelen polgári lakosokat öltek. Márpedig az efféle deliktumok nem évülnek el.(...)

A legnagyobb probléma természetesen az időmúlás, amelyet még ez a kormány se képes befolyásolni, bármily voluntarista is. Két évtizeddel a rendszerváltást követően meglehetősen visszatetsző dolog olyan politikusoknak az igazságtétel morális szükségességéről papolniuk, akik korábban a lózungokon túl alig tettek valamit ennek érdekében. A Fidesz ellenzékben például egységesen és elvi alapon utasította el a Zétényi–Takács-törvényt, majd első miniszterelnöksége idején Orbán Viktor a rendszerváltás lezárásáról szónokolt, Kövér László pedig a nemzetbiztonsági bizottság elnökeként és titokminiszterként – a szolgálatok érdekeire hivatkozva – mindent megtett azért, hogy az állambiztonsági hálózat homályban maradjon.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szedlacsek
2011. november 30. 08:56
Nem erről szólt a "múlt héten" a Kónya-Pető vita? Mert annyira ismerős volt a retorika.
dávid
2011. november 30. 00:07
Zádori Zsolt egyértelműen antiszemita, ilyen ocska trükkel támadja a nácivadászatot. rohadt náci vagy Zádori!
ciseaux
2011. november 29. 22:37
Jaj az a kettős mérce. Bezzeg a Simon Wiesenthaosok ragyognak a gyönyörtől, hogy "hozzájárultak" Képíró Sándor halálához. HVG, ejnye-bejnye, már megint (még mindíg)? Valahol azért igaza lehet a cikknek, mert lám, a végetnemérő zsidó kárpótlások sem hoztak semilyen "katarzist" senkinek....
OmegaMale
2011. november 29. 20:12
"Remegő aggokba nehéz belelátni az egykori bestiális gyilkost, és utólagos elítélésük aligha hozhat társadalmi katarzist" Ok, csak akkor a nácivadászokról ne halljak többet. Na, alku? :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!