Belzebubbal űzni ki a sátánt?

2011. november 28. 09:47

Ha az m1 a Frizbi genitális humorra vevő nézőit szeretné elcsábítani, azzal eleve vesztes térfelet választ.

2011. november 28. 09:47
Somogyi Marcell
Heti Válasz

„Persze nem az a baj, hogy a közmédia nézettséget/hallgatottságot/látogatottságot szeretne növelni, sőt az sem ördögtől való, hogy előbb-utóbb szeretné felvenni a versenyt a kereskedelmi média élvonalával. Csakhogy Belzebubbal nem lehet kiűzni a sátánt: ha a tematikus csatornákra menekült vagy a tévézésről leszokó(félben lévő) rétegek helyett az m1 a Frizbi genitális humorra vevő nézőit szeretné elcsábítani, azzal eleve vesztes térfelet választ. Ha a Dunán leépítik »a határon túli magyarság tévéje« profilt, viszont minden »öreges« szórakoztató tartalom ide kerül (lásd Önök kérték vagy Mága Zoltán - úgy is, mint a csatorna egyetlen »arca«), azzal megkérdőjelezik a Duna létének értelmét (az m1 és a Duna szórakoztató műsorai konkurálnak egymással?), másrészt a profiltisztítás irányával mennek szembe. Ha a Híradó.hu »Tagad az arcon szellentett színésznő« jellegű hírekkel, »közszolgálati« horoszkóppal és »Őforrósága« (alias Pippa Middleton) legújabb titkaival akarja feltornázni látogatói számát, azzal nem a bulvárból élő hírportálok alternatíváját teremti meg, csak adóforintokból csinál még egy olyan oldalt, amiyenből közpénzek herdálása nélkül is számtalan létrejött már.

Ha a Közszolgálati Kódex vagy a Közszolgálati Közalapítvány célkitűzései a színvonal rovására, l'art pour l'art írják elő a nézettség/hallgatottság/látogatottság növelését, azzal csak egy dolgot érnek el: lefelé nivellálják a nézői igényeket. Hogy egy legendás közszolgálati szakember, Czigány György hétről hétre egyre érvényesebbé váló tételét idézzem: »A kérdés az, hogy tudunk-e olyan nyelven értékeset nyújtani, amellyel sokakat lehet megszólítani. Azzal, hogy felmérjük, hogy a hallgató mit szeretne, és mi azt kínáljuk, csak a primitívséget kanonizáljuk.«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sneé Péter
2011. november 28. 14:06
Tisztelt Somogyi Marcell! Cikkének érdemi részével nem foglalkozom, csupán a címválasztását nehezményezem. Bizonyára nem tud róla, de két évtizede a szamizdat Demokrata szerkesztője, Nagy Jenő e címen írt egy fontos és az úgynevezett rendszerváltozást alapjában átértelmező tanulmányt. Ami elég jelentős ahhoz, hogy a címet foglaltnak tekintsük. Üdvözlettel: Sneé Péter
tarackos
2011. november 28. 11:45
Ugyan kérem, surmóktól ne várjunk már színvonalat! A szíjjártói bonyolultságú válaszokon edződött juhoknak a vv meg hasonló szarságot kellenek, olyan vezetőkkel akik ettől magasabb színvonalat nyújtani nem is képesek viszont jól nyalnak fölfelé. A konstelláció adott, lassan a kutya sem nézi már a királyi tévét. Hozzáteszem, szerencsére. Ha másként nem majd így lesz vége a 20 éves ámokfuásnak. Mint a régi laktanyáknál, az enyészet csendben elvégzi dolgát.
Nick:Hornby
2011. november 28. 10:13
Tud valaki ebben az országban jó tévét csinálni? Ha van ilyen jelentkezzen! Ami most megy, az próbálkozás, várjunk még egy kicsit, miért ne sikerülhetne?!
marko11
2011. november 28. 10:05
"Azzal, hogy felmérjük, hogy a hallgató mit szeretne, és mi azt kínáljuk, csak a primitívséget kanonizáljuk." Bizonyosság a fentiekre a kereskedelmi tévék, rádiók megjelenése, ill. működése. Persze, az is igaz, hogy a végsőkig kizsigerelt dolgozónak már nincs ereje máshoz, csak a legkevesebb koncentrációval befogadható agyzsibbasztó primitívségekhez. De az sem túl jó, ha egy konzumidióta gondolkodik. Minek? Elég, ha veszi a reklámok "üzenetét"!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!