Nem az elit gyerekeit kell helyzetbe hozni

2011. július 31. 10:19

Az intézkedéseknek nem az elitreprudukciót kell segítenie, hanem az esélyekhez történő egyenlő hozzáférést.

2011. július 31. 10:19
Lippai Roland
MNO

„A tervek szerint a felsőoktatásba bemeneti követelmény lenne a nyelvvizsga. A törekvés érthető és logikus is, hiszen egy – elvileg – tudásalapú társadalom velejárója a nyelvtudás is, ami főleg elvárható a diplomát szerző fiataloktól. Az is tény, Európa legtöbb országában szinte már készség szintjén van az idegen nyelv ismerete, a magyaroknak pedig igen rossz ez a mutatója. Ami nem feltétlenül csak az egyén hibája; több szerencsétlen körülmény is okozhatja ezt a defektust, elég csak a hátrányos életkörülményekre gondolni vagy éppen az egyéni nyelvi készségek különbözőségére. Hiba a friss diplomásokat is egy kalap alá venni: a felelőtlenebbje átbulizza az éveket, de olyanok is akadnak szép számmal, akik két munkahelyen gályáznak azért, hogy meglegyen a tandíj és az albérlet ára.(...)

Az bizonyos, hogy fel kell számolni a »diplomagyár«-típusú oktatást. A mostani elképzelések talán alkalmasak erre, de lehet egy mellékhatása is: teljesen befagyhat az így is gyengén muzsikáló társadalmi mobilizáció. Az intézkedéseknek nem az elitreprudukciót kell segítenie, hanem az esélyekhez történő egyenlő hozzáférést.  

Nagyon vékony hidakkal ellátott, hatalmas szakadékok jellemzik a jelenlegi magyar társadalmat. Ezeket szélesíteni kellene, nem felégetni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolka50
2011. július 31. 22:43
"Az atombomba azért demokratikus fegyver," Na ezt hívják a libsik integrációnak.
Himalája
2011. július 31. 19:32
"A tervek szerint a felsőoktatásba bemeneti követelmény lenne a nyelvvizsga" Nem értem, minek ez a követelmény, egy gépésznek, vegyésznek? Vagy tán állast szeretnének biztosítani nyelvtanároknak?
OrangeOrder
2011. július 31. 15:51
Ez a cikk így ebben a formában nem mond kb. semmit. Újat meg még annyira sem.
lionheart
2011. július 31. 14:40
Akár tetszik, akár nem, a felsőoktatás nagyon nagy részben ma is az elitreprodukciót szolgálja Magyarországon, mint minden egyéb olyan államban, ahol szűkösek a források és nagy tömegek élnek szegénységben. Hiába példálózik itt valaki Hollandiával és Finnországgal, hogy ott bezzeg az utcaseprők is angolul beszélnek. Más gazdasági lehetősége és más történelmi fejlődés, szovjet megszállás és vasfüggöny hiánya azért sokat számít. Magyarországon, ugyanúgy, mint ahogyan az orvosok és tanárok fizetésére a gyerekek külföldi utaztatására, nyelvtanítására sincsen pénz államilag, úh, aki teheti, az magánúton oldja meg. És most lehet hörögni az elitreprodukció hiányával, de ha belegondoltok, akkor aki nem tud megtanulni egy nyelvet vagy a középiskolában vagy az egyetemen, abból sehogyan sem lesz elit, mivel magyar szakirodalom alapján nem lehet tájékozódni. Ma is, a hallgatók majdnem fele azért nem kap diplomát, mert nem volt képes nyelvvizsgát letenni. És igazából, aki nem képes egy nyelvet megtanulni, olyan szinten, hogy kommunikálni tudjon, az nem is érdemel diplomát, nem érdemli meg hogy értelmiségi munkát végezzen. És akkor hiba államilag finanszírozni a felsőoktatásban elpazarolt éveket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!