Munka helyett

2011. július 27. 18:28

Több mint egy évvel a választások után még mindig nem látszik, hogyan lesz itt tíz év alatt egymillió, ebből a kormányzati ciklus végéig, 2014-re pedig háromszázezer új munkahely.

2011. július 27. 18:28
Horniák Balázs
NOL

A munkahelyek számának vártnál lassabb emelkedéséért azonban nem lehet csak a kedvezőtlen világgazdasági környezetet okolni. A válságadók tavalyi, visszamenőleges hatályú bevezetésének hatására több ezer munkahely szűnt meg az érintett cégeknél, a pénzügyi, az energetikai és a kereskedelmi szektor vállalkozásai részben elbocsátásokkal igyekeztek kigazdálkodni a pluszterhet. Hasonlókra kell számítani a most szeptembertől hatályba lépő chipsadónál is. Az évi 150 milliárd forintos forgalom mellett 30 milliárdos extra közteher előteremtése újabb több száz ember állásába kerül majd.

Nem kedvez a foglalkoztatás bővítésének az sem, hogy a kormány a munkáltatókkal fizetteti meg az adórendszer elhibázott átalakítását. Az egykulcsos személyi jövedelemadó idei bevezetésével a munkavállalók nyolcvan százaléka rosszul járt. Az ő kompenzálásukat a fizetések ígéretekkel, fenyegetéssel és bérkommandózással kikényszerített emelésével „oldotta meg” a kabinet, s ugyanehhez az eszközhöz folyamodik jövőre is az adójóváírás erőltetett ütemű kivezetése miatt. Az állami alkalmazottak esetében persze nem volt szükség verbális erőszakra, ám mivel a közszférában szigorú bérgazdálkodás van, a kiadások emelkedése elbocsátásokkal jár.

A kormány egyik legfontosabb célja, gazdaságpolitikájának sarokpontja a munkahelyek számának növelése. Ha ez nem sikerül, akkor minden, amit erre alapozott, összeomlik, a sok áldozat, amit az egész társadalom akarva-akaratlanul meghoz, így a szociális támogatások leépítése, a magán-nyugdíjpénztári vagyonok államosítása, a munkavállalók jogainak csorbítása, érdekképviseletük ellehetetlenítése (a sort még hosszan lehetne folytatni) hiábavaló lesz. A statisztikát fel lehet javítani közmunkások tíz- vagy százezreinek egy-két hónapig tartó részmunkaidős foglalkoztatásával, de ettől még nem lesz jobb se nekik, se nekünk.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anticonstitutionelle
2011. július 28. 09:17
Nincs meg vkinek a pontos idézet Orbántól, amikor ezt az egy milkás munkahelyteremtést igéri?
Back2theUK
2011. július 28. 09:07
Számomra a munka : értelmes ,hasznos (nemcsak nekem) foglalkozás Esetleg vmi termelő tevékenység. Nincs óriási különbség a kapitalizmus meg a kommunizmus között. Többszázezer utcaseprő/árokásó stb. mekkora haszon MO-nak? (Utcaseprő lehetek itt is : Heti 400 font garantált fizetéssel.)
vero1_
2011. július 28. 03:30
egy millió otthon seggvakaró 10 év alatt összeszedi az ország szemetét és lekaszálja a mindenhol növő gazt azért a pénzért, amit eddig a semmiért kaptak. lehet, hogy 4 év is elég a megvalósításhoz.
flo
2011. július 27. 22:22
aki egy másodpercig is elhitte az 1 milliót, annak nem adnék választójogot. Szellemileg nem alkalmas olyan döntésre, mint a választójog gyakorlása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!