Ahol nincsen bizalom, ott semmi sincs

2011. január 14. 08:02

Egy értékválságot nem lehet úgy gyógyítani, mint egy kellemetlen náthát. Türelem, akarat és kemény egyéni, illetve közösségi munka szükséges hozzá.

2011. január 14. 08:02

„Ki ne tudná: a lejtőn sokkal gyorsabban lehet haladni lefelé, mint onnan visszakapaszkodni a kívánt szintre. Különösen akkor nehéz e feladat, ha már a szintmagasság belövésével is vannak gondok. Mert – nagyon úgy tűnik – elveszett a tájoló, fix pont híján csak nézünk bele a 93 ezer négyzetkilométernyi kiterjedésű, sűrű ködbe. Sokszor esik szó arról, hogy a rendszerváltás idején nem érlelődtek ki azok a képességek (és azóta sem), amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy az egyének egymást ne megsemmisítendő ellenfélként, hanem partnerként definiálják. Vitathatatlan, hogy szeretettel, nyitottsággal már-már képtelenek a társadalom tagjai egymáshoz viszonyulni.

Szolidaritással százszázalékosan lefedett társadalom nincsen, a működés és a hiba kéz a kézben jár, ezért felesleges álmodozni a tökéletes »szerkezetről«. Ugyanakkor a kiüresedésnek és a destruktivitásnak van egy olyan kritikus szintje, ami már nem tudható be a társadalmi működés »kötelezően« előforduló hibáinak. És a bajokat nem fedi el szépségtapaszként az a bátorító és reményt adó összefogás sem, ami a vörösiszap-katasztrófa idején valósult meg.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rózsaszín Párduc
2011. január 14. 22:48
A második szem Cavinton talán ebben segít: Esterházy Péter, Így gondozd a magyarodat! című írásában a következőképpen vélekedik rólunk: . "A magyar géniusznak két archetípusa van. A bartók és a puskás. A bartók sovány, a puskás kövér. A magyarod élete lokális, szerelme globális. Mit akar ezekkel a magyarokkal? Was für ein magyar? A csokorba kötött magyart szétbontjuk, és éles késsel ferdén visszavágjuk. Kivétel a fásszárúak, mert azokat törjük vagy kalapáccsal zúzzuk. Nehogy megrohadjon a magyar. Az összement magyart a savó leöntése és Trianon után túrónak használhatjuk (...) A magyar emlős. Egy magyar nem csinál nyarat. A magyar a sötét, ahová Európa ugrik. A magyar az új nincs. Az új semmi. Az árnyék. Ki tartson magyart ? Kezdő magyarbarát inkább kanmagyart tartson, ne szukát! Tanácsosabb fajtiszta magyart beszerezni, mint valami bizonytalan származású magyart. Öreg magyart ne vegyünk! A magyart következetesen dicsérjük vagy dorgáljuk! Lágy, barátságos hang: jól van, jó magyar, illetve keményen, határozottan: pfuj, magyar, helyedre! A sárgamagyar... a tágasság érzetét kelti. A narancsmagyar... mámoros. A vörösmagyar... meleg. A jómagyarember... az már a járásáról megismerszik. Mint komor bikáé. Levegőt minden magyar igényel, de nem huzat formájában. A Kárpát-medence huzatos. A magyar a tartós fogyasztási cikkek kategóriájába tartozik. Olcsó magyarnak híg a leve! A magyartartás csak akkor gazdaságos, ha a törzsállományunktól szaporulatot nyerünk, és azt fölneveljük. De azt nem kell megadni, hogy tízmillió vagy tizenöt!"
Rózsaszín Párduc
2011. január 14. 22:45
Nem is tudom, hogy a gyűlölködést, a másik lenézését, a kirekesztést ki kezdte? Talán egy-két szem Cavinton tabletta segít a frissítésben: Spiró György: „Jönnek” Jönnek a dúlt-keblű mélymagyarok megint, füzfapoéták, füzfarajongók, jönnek a szarból, csönd van. Senki se pisszen. Alantról kevéske hűlt költő csontujja int. Ó, ha gyilkolni szabadna újra, csámcsogva, hersegve szívnák a vért - miért is? ki tudja. Trianonért? - mered pár utcanév pici csontujja. Ez olyan klima: itt folyton beborul, ez rendben van, de szégyen, szégyen, szégyen, hogy mindenki kussol, hogy mindenki fél, és nekünk kell jönnünk, pár csenevésznek, hogy bebizonyitsuk: nemcsak a szemetek tudnak magyarul.
wartog
2011. január 14. 09:22
Ha arra gondol a cikkíró, hogy valaki mindig belepiszkít a levesbe, akkor teljesen igaza van.Én bizakodó vagyok, nehezebben élek kicsit,viszont kezd az ön és nemzettudatom vélhetően helyes magasságba kerülni. Most jobban érzem magam, mit egy évvel ezelőtt.
szeekely
2011. január 14. 08:24
Ehhez a tarsadalomba megallas nelkul merget onto kutfejeket -- szentgyorgyi feladatkent -- le kellene csapni, a kutakat elzarni, es meghirdetni vegre a bekesseg politikajat. Persze csak azutan, hogy a kutmergezok megkaptak a szamukra kijaro jogeros letoltendoket. ""Vitathatatlan, hogy szeretettel, nyitottsággal már-már képtelenek a társadalom tagjai egymáshoz viszonyulni.""
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!