Különadók: ellentmondásos üzenetek

2010. szeptember 02. 08:45

Ez a különadóztatás legfeljebb „háborús” körülmények között érthető meg: amikor a harcoló alakulatoknak joga van rekvirálni.

2010. szeptember 02. 08:45
„Nemzetközi színtéren a bankadó ötlete két okból szokott felmerülni: egyfelől, hogy egyes kockázatos pénzügyi transzferek megadóztatásával az azok iránti keresletet csökkentsék, másfelől, hogy egyfajta biztonsági tartalékot képezzenek, amiből válságok esetén a bankmentő akciókat finanszírozni lehet. Ezekkel szemben viszont a magyar bankadó egyszerűen a költségvetési hiány toldozására-foltozására született, az előbbi két célhoz nincs köze.

Akárhogy is, ez a fajta különadóztatás legfeljebb »háborús« körülmények között érthető meg, olyankor, amikor például a harcoló alakulatoknak is joga van a magántulajdon jogát felülírva rekvirálni a sikeres hadműveletek megvalósításához. Ha az új kormány a vártnál vagy reméltnél sokkal rosszabb költségvetési helyzettel szembesült, más, mondjuk kiadáscsökkentő lépések kivitelezésére meg nem volt tere, érthető lehet, hogy kényszerhelyzetében nem nyúlhatott más eszközhöz, nem volt jobb megoldása. A vészhelyzet elmúltával azonban a normális jogviszonyoknak kell helyreállni. Ha Magyarországon gazdasági szükséghelyzet, »hadiállapot« van(?), s a költségek lefaragása ilyen gyorsan nem ment, a bankadó akkor is legfeljebb csak rövidtávon indokolható. Például ebben az évben. De jövőre is? (...)

A közszféra egyes helyein azonban elszaporodtak a politikai kinevezettek, egyes menedzserállásokba az uralkodó politikai pártok hű fegyverhordozói kerülnek. Itt speciális szabályokat kellene alkalmazni, hiszen itt tudható, hogy a választásokat követően a vezetőket biztosan lecserélik majd. A végkielégítés, mint a munkaviszony biztosítása itt eleve értelmetlen eszköz - ezzel legfeljebb az új kurzus képviselőinek orra alá lehet borsot törni, nekik (azaz, az adófizetőknek vagy az adott szolgáltatás megvásárlóinak) drágább lesz így a menedzsercsere. Ennek a helyzetnek a kezelése azonban csak extraadók kivetésével nem orvosolható. Talán az ilyen munkaviszonyok speciális szabályozására és visszafogott, önkorlátozó politikai kultúrára lenne szükség.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drienovác
2010. szeptember 02. 09:48
abnormálisan alkalmazott, fejlesztett struktúra vadhajtásainak lenyesegetésekor a normalitás nem lehet objektív mérce olyan ez, mint a gyurcsány érát demokráciának nevezni - súlyos tévedés
OmegaMale
2010. szeptember 02. 09:33
"A közszféra egyes helyein azonban elszaporodtak a politikai kinevezettek, egyes menedzserállásokba az uralkodó politikai pártok hű fegyverhordozói kerülnek." Tudod, miért érzed így? Talán azért, mert az előző kormány 2006-ban duplázott és nem lettek új szoci káderek kinevezve? A jól bejáratott gépezetet működtették tovább. Nem lehet, hogy ez a demokrácia ellenes konteó valójában ezen egyszerű ténynek a figyelmen kívül hagyásán alapszik? Még kampányoltak is vele anno a szocik, hogy ha nincs váltás, akkor zökkenőmentesen düböröghet tovább a gazdaság. Megint úgy csúsztatnak ezek a cikkek, hogy feredoltól bűzlik az utca :D. "Akárhogy is, ez a fajta különadóztatás legfeljebb »háborús« körülmények között érthető meg, " A háborús körülmények csak tankokkal, meg csatazajjal tudod elképzelni??? 1.Az egészségügyben kb. 3 éve az ún. katasztrófamedicina zajlik (hívhatod harctérinek is). Az orvosok lényegében csak azokkal tudnak foglalkozni, akiket még van értelme (társadalmi értelemben) értelme gyógyítani. Csak az életmentő beavatkozások és kezelések nincsenek elhalasztva, félbehagyva, rendesen megcsinálva. Csak azokkal foglalkoznak, akiknek még van esélye a gyógyulásra, a munkapiacra való visszatérésre és sok-sok éven keresztül adó befizetésére. 2. A hadsereg a még üzemelő járműveit egy ideje ún. háborús körülméynek között üzemelteti, az előírt szervíz periódusokat a csatatéri használathoz igazította, ezek az eszközök élettartamának drasztikus csökkenéséhez vezetnek. A harcképtelenné váló járműveket pedig pótalkatrsézként használják. Vagy az ezekből kiszerelt (híénázás), vagy felújított alkatrészekből (újakból csak akkor, ha elkerülhetetlen!) javítják a súlyosan leamortizált technikát. (Tegyük hozzá, hogy ezek éles akciót kb. sohasem láttak, max hadgyakorlatot, full békeidőben használtuk el -> pofon a szarnak!!!!) 3. A rendőrség *lízingelt* (!!!!) autókkal gurít, amiknek a szerződés és az üzemanyagkorlátozás miatt mapi km limitjük (!!!) van. A rendőr meg sem meri karcolni, mert rajta csattanna az ostor, nemhogy üldözésre vagy akcióra használja... 4. A tűzoltók kevesebbet keresnek a rendőröknél is, pedig ugyanolyan becsületesen végzik a dolgukat és teszik kockára az épségüket. Régi és romos felszereléssel dolgoznak, készenléti idejükre nevetséges összeget kapnak... Kedves cikkíró, Te hogyan definiálnád a *háborús* helyzetet? Ezzel szemben a pénzügyi intézetek az elmúlt években még a válság alatt is folyamatosan növelték a hasznukat és pofátlanul áthárították minden többletköltségüket, a hasznukat pedig szépen kivitték az országból, többé egy vasat sem látunk belőle.
Chanyi
2010. szeptember 02. 09:05
http://www.xxszazadintezet.hu/rendezvenyek/1956_os_megemlekezes/salamon_konrad_a_harmadik_ut_f.html
Chanyi
2010. szeptember 02. 09:04
...A harmadik út azonban több lehet, mint a magyar helyzet megoldása. Mert a tőkés gazdasági rendszer - idézve Bibót - minden rugalmassága és teljesítőképessége ellenére "sokszorosan megfoldozott formájában sem képes az erkölcsi elégtelenségnek azt az érzését megszüntetni, melyet az emberek nagy százalékában újra meg újra kivált. A botránkozás középpontja nem a szabad vállalkozás, mely az emberi szabadságnak igen lényeges vívmánya, hanem az, hogy a kapitalizmus a maga intézményeivel nemcsak hogy konzerválja a társadalmi birtokállományt, hanem új lehetőséget nyit a nagyvagyonképződés amaz ősi formái számára, melyek messze a kapitalizmus, a szabad vállalkozás és a jogállam létrejövetele előtt, évezredek óta ismeretesek..."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!