Elemzés drukker-módra, focimeccs után

2010. június 13. 19:44

Valóban bajban vagyunk a sok „szittyálkodással”, de Tótát elkapta a gépszíj, amikor nagyszerű, fejlett szlovák társadalomról beszél.

2010. június 13. 19:44
„„Van tizenkét százaléka a nagyszerű szlovák nemzetnek, amely felfogja nyersen is, okos fejével biccent, megérti, aláírja”, mármint a neoliberalizmust – írja Tóta W., a Sulík vezette SaS sikerére utalva. (Sulík egyébként nem volt pénzügyminiszter, ahogy Tóta W. írja, de az adóreformban valóban részt vett.) És szembeállítja ezzel az LMP-t, amiről „nem lehet tudni, hogy minek vannak”. Pedig a párhuzam tökéletes – ne higgyük már azt, hogy a szlovák szavazók tudják, az SaS minek van. Nem azért szavaznak rá, mert neoliberális, hanem mert teljesen új párt. Protest- és apolitikus szavazatok megint csak, ahogy az LMP esetében is. Az adóreformot politikusként végigmenedzselő Ivan Miklos, az igazi „szlovák Bokros” pedig a polgári-liberálisok listáján virít, lehet rá szavazni, ehhez nem kell az SaS.

Valóban bajban vagyunk a sok „szittyálkodással”, de Tótát elkapta a gépszíj, amikor nagyszerű, fejlett szlovák társadalomról beszél. Miközben a cikkének a címét se lehet Szlovákiában rendesen lefordítani, a Felvidék szó tabu; és a magyarul éneklő versenyzőre rászólnak a szlovák Megasztárban, hogy ez Szlovákia, miért nem szlovákul énekel. Előtte pedig angol fellépések tucatjai.

Kérdés, Bugár ezzel a masszív szlovák államnemzeti tudattal tud-e kezdeni valamit. Lehet mondani, hogy felejtsük el Trianont, és ne kardcsörtessünk, persze. Akkor nézzünk a jövőbe – fejlesszük például Dél-Szlovákiát, jövő-orientáltan, autópályástul. Ja, hogy ezt egy szlovák párt sem támogatja? A magyarság gettósodása sok szempontból kényszerű, a kardcsörtetés meg sokszor pótcselekvő kínlódás, nem élvezet. Bugár is kínlódik, sokszor láthatóan kötéltáncot jár amikor nyilatkozik. Ezzel együtt kézzelfogható valósággá tudta tenni azt, amiről asztalnál ülő értelmiségiek csak álmodoznak 90 éve: etnikai különbségeket átívelő politikai erőt épített fel, és juttatott a hatalom közelébe.” 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2010. június 14. 08:30
Amúgy mi az a "szittyálkodás"?
balbako_
2010. június 14. 05:14
Tota azért kell, hogy megpezsdüljön a Mandiner. Kár. Nézetei érdektelenek és előre borítékolhatóak.
atila68
2010. június 13. 22:11
Szar látni, hogy vannak publicisták akik abból élnek, nevelik gyermekeik szépre, jóra, erkölcsre, hogy permanens módon vért hánynak. Ül esténként, miután kiosztotta a "jóéjtpuszikat" és az asszony "soha semmi értelmesről nem szól" sorozatot néz, és szövegszerkesztőbe öklendezik, majd a jól végzett munka magabiztosságot adó tudatával teljesíti napi férfiúi kötelességét. Nem akarok pártfüggő publicista lenni. Nagyon nem. Egy életen át szégyellném elvtelenségem a gyermekeim előtt.
Nemhivo
2010. június 13. 21:31
...."(Sulík egyébként nem volt pénzügyminiszter, ahogy Tóta W irta.." A Tóta azt írta, hogy ott DOLGOZOTT.... Amúgy meg mindennel egyetértesz amit leírt, csak a "gépszíjjal" van a problémád...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!